Brunberg-Juhlasuukko_mustaherukka

Finlands äldsta sötsaksfabrik Brunberg fyller 150 år

Finlands äldsta sötsaksfabrik Brunberg fyller 150 år – till jubileumsårets ära lanseras en ny kyssmak och en modern Fabriksbutik öppnas.

Brunberg-Juhlasuukko_mustaherukka

I år är det exakt 150 år sedan A.W.Lindfors startade ett bageri i Borgå. Sedan dess har Brunberg fungerat som ett familjeföretag och blivit en av Finlands mest uppskattade sötsakstillverkare.

Brunbergs historia inleddes under ryskt välde, år 1871, då den unge bagerilärlingen A.W.Lindfors startade ett bageri i sitt hem i Borgå. Snart grundades också A.W. Lindfors karamell- och marmeladfabrik.

I den långa historien ingår många färgrika händelser. En av de mest relevanta var då Lennart Brunberg, arbetsledare för Lindfors Karamellfabrik, grundade en egen karamellfabrik år 1922 som på några år gick om produktionsmängderna i Lindfors fabrik. Snart köpte Brunbergs Karamellfabrik upp sin tidigare arbetsgivare och Oy Brunberg-Lindfors Ab föddes.

Lennart Brunberg var inte bara en fabrikör med visioner, utan också en kulturpersonlighet och samhällsaktör. Han omkom tragiskt i en eldsvåda som förstörde Brunbergs hem, fabrikens kontor, expedition och arkiv.

Lennart-Brunberg

Efter Lennart fortsatte sonen Börje Brunberg som verkställande direktör i hela 47 år. Han var en reformvänlig och uppfinningsrik person som moderniserade Brunbergs maskinpark.

Börje-Brunberg
Katarina Enholm

Katarina Enholm har varit Brunbergs verkställande direktör sedan 2011.

-Vi är ett av de äldsta företagen i Borgå och väldigt stolta över vårt ursprung. Vi har överlevt krig och recession och idag är vi en av Finlands mest uppskattade sötsakstillverkare och våra butiker hör till de mest kända och populära besöksplatserna i Borgå, kommenterar Enholm.

Kyssarna fyller i år 70 år

Brunberg är fortfarande ett traditionellt men framtidsinriktat Borgå-baserat familjeföretag som tillverkar olika slags sötsaker med nästintill samma recept som i årtionden. De äldsta recepten är över 100 år gamla.

Brunberg är känd framför allt för sina Kyssar, Tryffel, Alku-karameller och specialprodukter; Brunberg är till exempel den enda tillverkaren av laktosfri mjölkchoklad i Norden. I sortimentet finns också sockerfria, glutenfria, veganska och laktosfria produkter.

Till jubileiumsårets ära lanserar Brunberg 1.3.2021 en ny kyss med smak av fräscha svarta vinbär.

-I år firar vi också Brunbergs Kyssars jubileum. Tillverkningen av kyssar inledes år 1951 och de har sedan dess varit en av våra bästsäljare, säger Enholm

Tillverkningen av kyssar var inledningsvis till stor del handarbete, men idag är produktionen automatiserad och vi producerar omkring 10 000 Kyssar i timmen.

Brunbergs Fabriksbutik, en ny attraktion i Borgå

Till jubileumsårets ära öppnar Brunberg i maj 2021 en ny, över 600 kvadratmeter stor Fabriksbutiksbyggnad i Östermalm i Borgå.

Träbyggnaden som värms med bergvärme har ritats av Borgåbaserade Arkkitehtitoimisto Valkeavirta Oy.

I den nya Fabriksbutiken kan man, bakom en glasvägg, följa hur Brunbergs konfekter tillverkas för hand. Från fabriksbutiken levereras också beställningarna från webbutiken som öppnades i december förra året.

-Vi ser framåt med tillförsikt. Vi har goda förutsättningar att växa på hemmamarknaden, för att inte tala om exportmarknaderna, säger Enholm.

Rakenteilla-oleva-Brunberg-tehtaanmyymälä

Läs mera: www.brunberg.fi

Bilder till mediernas förfogande:

Brunberg.fi/media/kuvapankki/

Närmare information och intervjubokningar

Katarina Enholm, verkställande direktör, tel. 050 63544

Sari Koivulahti, försäljnings- och marknadsföringschef, tel. 0400 841 218

Dela den här artikeln