(1870–1890)

För ungefär 150 år sedan…

A.W. Lindfors grundar sitt bageri 1871

Vid stranden av Borgå å, i staden med röda strandbodar och krokiga kullerstensvägar, levde man på 1870-talet ett ekonomiskt uppsving.

Omkring 3 500 invånare bodde i Borgå, majoriteten fortfarande i Gamla Borgå, även om de förmögnare så småningom började flytta till den moderna empirstadsdelen ritad av C.L Engel.

Gamla Borgå ansågs vara medeltida, trång och lättantändlig. Stadsdelen hade inget avloppssystem, invånarna hämtade sitt vatten från brunnar och tvättade sina kläder i Borgå å.

Det luktade tjära, rödmylla, husdjur, hästar, garveri, skomakeri och bageri. Man hörde hästhovarnas klapprande.

Finland under ryskt välde hämtade sig sakta från hungeråren (1866-1868), det gamla ståndssamhället upplöstes och arbetarnas ställning förbättrades. Allt fler fick råd att köpa lyxvaror, som till exempel bakelser och sötsaker. Vid samma tidpunkt, år 1868, upphörde skråväsendet, vilket gav folket friare händer att bli företagare.

Det var ändå inte lätt, det var ont om kapital och svårt att få lån.

Ungefär så såg världen ut då 18-årige bagerigesällen August Wilhelm Lindfors drömde om ett eget bageri.

Ett bageritillstånd innebar papperskrig. En hel del dokument fordrades: prästbetyg, personuppgifter, en utredning om att den sökande hade den nödvändiga yrkeskunskapen och en skriftlig rekommendation från Handarbets- och Fabriksföreningen.

Före år 1879 måste även den som ansökte om borgerliga rättigheter ha ett gott rykte.

Tillstånd medgavs. A.W. Lindfors bageri grundades 31.7.1871.

Eftersom det var svårt att få lån började många bagare sin verksamhet i liten skala, ofta från hemmets kök. Så gjorde också A.W. Lindfors.

Enligt kyrkböckerna bodde Lindfors på många olika adresser på 1870-talet. De flesta av dem på nedre deltat vid Borgå å, stadens åkerområde, Ånäs säteris tidigare ägor.

Det finns få detaljer om verksamhetens första år, för 1945 förstörde en eldsvåda många arkiv.

Vi vet ändå någonting

Från och med 1880-talet var bageriets och bagarens adress Villa Ilomäki, som idag går under namnet Villa Ånäs. År 1889 hade Lindfors bageri fyra anställda och verksamheten hade vuxit till det näst största bageriet av sju i Borgå. Fem år senare hade bageriet åtta anställda och bageriet hade blivit störst i staden enligt värdet på produktionen.

Det finns inga exakta uppgifter om bageriets anställda, men en känner vi till: Arthur Richard Lindfors, finsk brottare och olympiamedaljör. A.R. Lindfors berättade att han hade varit gesäll hos A.W. Lindfors och hans brottningskarriär hade inletts med att han lyfte mjölsäckar. Trots namnet var A.R. Lindfors inte släkt med bagaren.

Även om bagaryrket inte var väldigt vanligt på den här tiden – bröd bakades vanligtvis hemma – så hade Borgå i förhållande till sin storlek många bagerier. Alla bagerier hade inte anställda. Det handlade mera om en sidoverksamhet för den lägsta samhällsklassen.

Så småningom industrialiserades bageriverksamheten och konkurrensen hårdnade. Den industriella revolutionen i slutet av 1800-talet och det därpå följande uppsvinget inledde dagens fabriksmässiga  bageriverksamhet. Helsingfors fick år 1890 sitt första ångbageri och elmotorerna gav ny fart åt branschen.

Också Borgå industrialiserades. Stadsbilden hade utökats med en  sprit- och lemonadfabrik, ett tryckeri, WSOY (1878), och en tobaksfabrik.

Snart skulle också A.W. Lindfors karamell- och marmeladfabrik grundas i Borgå.