Sötsakernas bakgrund

Läs om sötsakernas historia här.

Tryffel

Brunbergs tryffel 100 år Tryffel är en liten sammetslen chokladbit som fullkomligt smälter i munnen. Under nästan 100 år har tryffel varit populär dels som gåva, dels förhöjer den kaffestunden, men traditionellt har tryffel också serverats som avslutning på julmiddagen. Den ger mersmak. Men, vari ligger tryffelns hemlighet? Brunbergs tryffel är lenare än choklad. Tryffel [...]

Kyssar

Kyssarnas historia En rund våffla, en luftig skumfyllning och ett tunt chokladöverdrag – det är vad Kyssar är gjorda av. Kyssarna är kända runt om i världen, men det är oklart – och omstritt – vilket land som har äran att ha tillverkat de första Kyssarna. Enligt en version var det en konditor från Paris [...]

Choklad

Brunbergs choklad Chokladen kom till Europa på 1500-talet Spanjorerna hade korsat Atlanten och landstigit i Central-Amerika under ledning av Christofer Columbus. Inne i tätaste djungeln mötte spanjorerna azteker som drack en bitter dryck smaksatt med chili. Drycken var både värmande och uppiggande. Bönorna som de spanska konkistadorerna tog med sig till Europa blev snart en [...]

Alku

Alku – en klassiker från 1910-talet Alku-karamellen är en av Finlands äldsta sötsaker som fortfarande tillverkas. Den gräddiga smaken har gett njutning åt finländarna i över hundra år. Alku kom till Brunbergs föregångares, Lindfors Karamellfabrik, sortiment på 1910-talet, då Lindfors köpte upp helsingforsaren William Wiiks sötsaksfabrik.  Det berättas att originalreceptet kommer från sötsaksmästarna från Sankt [...]