Kyssarnas historia

En rund våffla, en luftig skumfyllning och ett tunt chokladöverdrag – det är vad Kyssar är gjorda av.

Kyssarna är kända runt om i världen, men det är oklart – och omstritt – vilket land som har äran att ha tillverkat de första Kyssarna.

Enligt en version var det en konditor från Paris som på 1800-talet tillverkade de första Kyssarna. Bakelserna kalladaes tête de nègre (negerhuvud).

Man njuter av Kyssar framför allt i Central-Europa, men också i England, där de går under namnet Angel Kisses, och i Ryssland, där chokladöverdraget döljer skum av äppelsylt.

Kyssarnas verkliga storkonsumenter var israeliterna som kallade sina egna delikatesser krembo.  Krembo kommer från de hebreiska orden krem (grädde) och bo (inne).

Också i Danmark har man förtrollats av det chokladöverdragna skumgodiset. Där går det åt omkring 250 miljoner chokladkyssar varje år, det vill säga närmare 50 kyssar per invånare. I Finland njuter vi årligen av omkring 15-18 miljoner.

Brunbergs Kyssar har sina rötter i Danmark.


Omkring 70 år av kyssande

Brunbergs sortiment utökades med Kyssar år 1951. Tillverkningens know-how hämtades från Danmark, varifrån också Kyssmästaren inbjöds till fabriken i Borgå för att sätta igång produktionen.

Till att börja med vispades skummet för hand och att lyfta skummet till spritsanläggningen krävde styrka. Så småningom fick maskiner ta hand om de tunga arbetsmomenten.

Kyssarnas storlek och smak har bibehållits i stort sett oförändrade sedan de första åren – även om man hör sägas att Kyssarna var större under barndomen. Det är endast formen och konsistensen som mekaniseringen har ändrat. Det handgjorda skummet blev inte lika luftigt som det maskinvispade skummet och formen blev lite av en snögubbe vid handspritsningen.


suukkolinja

Hur tillverkas Brunbergs Kyssar?

Vad kommer först, chokladöverdraget eller fyllningen? Den här frågan har Brunberg fått under årtionden – och har till och med ställts i tidningar.

Det rätta svaret är att utan fyllning skulle det väldigt tunna chokladöverdraget inte bibehålla sin form. Med andra ord, först placeras en rad våfflor på transportbandet och på dem spritsas fyllningen jämnt. Färden fortsätter till två rinnande chokladfall, där ett tunt lager smält choklad täcker allt.

Därefter skakas den överflödiga chokladen från Kyssarna och sedan kyls de i kyltunneln, varefter de sveps in i sitt traditionella folieomslag och packas i askar.


Hur ska Kyssarna ätas?

Man biter av en stor bit från sidan? Eller biter man av chokladtoppen och äter innehållet med sked? Det finns inget sätt som är riktigt, man äter Kyssarna precis som man vill.

Testa också att sätta Kyssen i frysen och njut av den som om den var glass!

Brunberg

suukot

Kyssar för många smaker

Brunbergs ursprungliga Kyss smakade vanilj. Under årens lopp har smakalternativen inkluderat bland andra jordgubbe, mint, ananas, jaffa, lakrits och mocca. Inför vintersäsongen har också säsongssmaker införts, som till exempel Vinterkyssen.

Numera inkluderar Brunbergs sortiment tre smaker förutom säsongsprodukterna: Brunberg Jordgubbskyss, Brunberg Vaniljkyss och Brunberg Moccakyss.

Kyssarnas popularitet växer ständigt. De ges som gåva, som gå-bort-present och placeras på kaffebordets serveringsfat.

Kyssarna går hem i alla åldrar!


Tiderna förändras, namnen byts ut

I Europa kallades Kyssarna tidigare Negerkyssar, men namnet har ändrats i takt med att språket förändras.

Till exempel i Tyskland kallades Kyssarna Negerkuss, vilket senare ersattes med det politiskt korrekta namnet Schokokuss, chokladkyss.

I Finland ansågs Negerkyss länge vara ett acceptabelt namn, men eftersom neger inte längre var ett neutralt namn i början av 2000-talet tog Brunberg bort förstavelsen år 2001. I samma veva ändrades Kyssaskens kyssande afrikanska par.

I början av år 2020 bytte Brunberg helt och hållet Kyssaskens motiv. Det kyssande paret byttes ut mot en bild från Gamla Borgå, Brunbergs hemstad.

Ansvar är en vikting värdering för Brunberg och med våra godsaker vill vi att alla ska må gott!

Brunberg

Läs dessa också

Tryffel

Brunbergs tryffel 100 år Tryffel är en liten sammetslen chokladbit som fullkomligt smälter i munnen. Under nästan 100 år har tryffel varit populär dels som gåva, dels förhöjer den kaffestunden, men traditionellt har tryffel också serverats som avslutning på julmiddagen. Den ger mersmak. Men, vari ligger tryffelns hemlighet? Brunbergs tryffel är lenare än choklad. Tryffel [...]

Choklad

Brunbergs choklad Chokladen kom till Europa på 1500-talet Spanjorerna hade korsat Atlanten och landstigit i Central-Amerika under ledning av Christofer Columbus. Inne i tätaste djungeln mötte spanjorerna azteker som drack en bitter dryck smaksatt med chili. Drycken var både värmande och uppiggande. Bönorna som de spanska konkistadorerna tog med sig till Europa blev snart en [...]

Lakrits

Lakritsens långa och smakrika historia När doften av lakrits svävar längs gatorna i Borgå stad vet man att Brunbergs fabrik tillverkar en sats med mjukt färsk, svart och fyllig lakrits.  Lakrits är en av finländarnas populäraste godsaker. Till Brunbergs sortiment kom lakritsen år 1932, men den svarta och söta delikatessens rötter sträcker sig ända till [...]

Alku

Alku – en klassiker från 1910-talet Alku-karamellen är en av Finlands äldsta sötsaker som fortfarande tillverkas. Den gräddiga smaken har gett njutning åt finländarna i över hundra år. Alku kom till Brunbergs föregångares, Lindfors Karamellfabrik, sortiment på 1910-talet, då Lindfors köpte upp helsingforsaren William Wiiks sötsaksfabrik.  Det berättas att originalreceptet kommer från sötsaksmästarna från Sankt [...]