Lakritsens långa och smakrika historia

När doften av lakrits svävar längs gatorna i Borgå stad vet man att Brunbergs fabrik tillverkar en sats med mjukt färsk, svart och fyllig lakrits. 

Lakrits är en av finländarnas populäraste godsaker. Till Brunbergs sortiment kom lakritsen år 1932, men den svarta och söta delikatessens rötter sträcker sig ända till åtminstone 3000 f.v.t.b.


En berömd farao och strider som vanns med hjälp av lakrits

Lakrits var ursprungligen känd framför allt som medicin, i Finland såväl som i övriga världen. Redan för 5.000 år sedan användes lakrits i Kina, bland annat för att bota problem med hjärta, bukspottkörtel och hud. Lakrits användes också som krydda och den är fortfarande Kinas mest använda ört efter ginseng. 

I forntida Mesopotamien, ca 2.500 f.v.t.b., hade läkarna lakrits i sina läkarväskor för att avvärja onda andar och för att använda produkten som medicin och njutningsmedel. Man tillverkade också en kärleksdryck som friskade upp älskarens andedräkt och satte sprätt på kärlekslivet i sänghalmen.

Du har kanske hört talas om Tutankhamons förbannelse? Men du har kanske inte hört talas om hans kärlek till lakrits? Då arkeologerna öppnade farao Tutankhamons grav (han dog 1327 f.v.t.b.) fann de, förutom den berömda mumien, lakritsrot. Meningen var att farao omedelbart i livet efter detta skulle få en kopp av sin älskade Mai Sus-dryck.

Bland annat Roms kejsare Nero och Roms legionärer trodde starkt på lakrits. Legionärerna tuggade på lakritsrot för att lindra hunger och törst.

Med hjälp av lakrits har också många andra stormän krigat, som till exempel Alexander den Store och Napleon Bonaparte, som lugnade sina stridsnerver med lakrits.

Ett läckert lakritsmisstag

Som så många andra succéhistorier så fick också dagens lakrits sin början av misstag.

I den lilla staden Pontefract i England odlades lakrits på 1500-talet i det spanska munkklostrets trädgård. Munkarna gjorde små runda Pontefractskakor för medicinska ändamål.

En dag år 1760 bakade apotekaren George Dunhill från Pontefract sina kakor men hällde av misstag i mjöl och socker. Så föddes en sötsak som snabbt blev känd över hela världen.

I Finland har lakrits funnits på hyllorna i apotek redan på 1800-talet som medicin och bot mot hunger. Förutom apoteken tog sockerbagarna också gärna emot lakrits.


laku-pussitusta

Brunbergs lakrits – en klassiker sedan 1932

Finländarna blev i ett tidigt skede betagna i den svarta godsaken. På 1900-talets Finland växte ett flertal sötsaksfabriker upp som inkluderade lakrits i sina sortiment.

Brunbergs föregångare, Oy Brunberg-Lindfors Ab, började tillverka sin egen lakrits år 1932.

Sedan dess har Brunberg Lakrits tillverkats på traditionellt sätt utgående från nästan oförändrat recept.

Receptet är genialt i all sin enkelhet. Det enda som behövs är vetemjöl, socker, sirap, pulver av lakritsrot och tålamod. 

Tålamod därför att den bästa lakritsen behöver tid och engagemang. Även om det idag finns snabbare metoder att få lakritsen från massa till påsar, så kan skillnaden mellan den snabbt och långsamt tillredda lakritsen jämföras med rågbröd och efterugnsbröd. 

Brunberg kokar först lakritsblandningen 2,5 timmar i en stor kittel och breder sedan ut massan på ugnsplåtar, varefter den får mogna i ugnen i upp till 16 timmar.

När lakritsen har mognat är dess konsistens mjuk men ändå spänstig – alltför mjuk lakrits innebär att den ännu inte är mogen. 

Hemligheten bakom den mjuka smaken är den låga halten av glykyrritsin, vilket ger Brunberg Lakrits en rund och len smakprofil. 


Lakritspipor och morotslakrits

Under årens lopp har Brunbergs sortiment inkluderat bland annat lakritspipor, lakritsrullar och under andra världskriget morotslakrits; sötsaksfabriken bemötte finländarnas sug efter sötsaker med de råvaror som fanns att få.

Numera är suget efter lakrits större än någonsin förr. Man använder lakrits i bakning, men den är också en utomordentlig smaktillsats i salta maträtter. Lakrits har till och med sina egna festivaler.

I Brunbergs sortiment finns idag förutom traditionell Brunberg Lakrits, också Brunberg Havrelakrits, Brunberg Salmiaklakrits och Brunberg Tjärsalmiaklakrits.

Lakrits finns också i sötsakerna Alku Toffee Lakrits, Alku Toffee Citronlakrits och Brunberg Lakritstoffeebitar.

Laku-giljotiini

Källor:

Mari Leppänen (2004) Lakua! Bokförlag Nemo emoambridge

https://historianet.fi/kulttuuri/herkkujen-historiaa-mista-suosikkimakeisten-juuret-juontavat

Intervju med Brunbergs produktutvecklingschef Mauri Niemelä

Läs dessa också

Tryffel

Brunbergs tryffel 100 år Tryffel är en liten sammetslen chokladbit som fullkomligt smälter i munnen. Under nästan 100 år har tryffel varit populär dels som gåva, dels förhöjer den kaffestunden, men traditionellt har tryffel också serverats som avslutning på julmiddagen. Den ger mersmak. Men, vari ligger tryffelns hemlighet? Brunbergs tryffel är lenare än choklad. Tryffel [...]

Kyssar

Kyssarnas historia En rund våffla, en luftig skumfyllning och ett tunt chokladöverdrag – det är vad Kyssar är gjorda av. Kyssarna är kända runt om i världen, men det är oklart – och omstritt – vilket land som har äran att ha tillverkat de första Kyssarna. Enligt en version var det en konditor från Paris [...]

Choklad

Brunbergs choklad Chokladen kom till Europa på 1500-talet Spanjorerna hade korsat Atlanten och landstigit i Central-Amerika under ledning av Christofer Columbus. Inne i tätaste djungeln mötte spanjorerna azteker som drack en bitter dryck smaksatt med chili. Drycken var både värmande och uppiggande. Bönorna som de spanska konkistadorerna tog med sig till Europa blev snart en [...]

Alku

Alku – en klassiker från 1910-talet Alku-karamellen är en av Finlands äldsta sötsaker som fortfarande tillverkas. Den gräddiga smaken har gett njutning åt finländarna i över hundra år. Alku kom till Brunbergs föregångares, Lindfors Karamellfabrik, sortiment på 1910-talet, då Lindfors köpte upp helsingforsaren William Wiiks sötsaksfabrik.  Det berättas att originalreceptet kommer från sötsaksmästarna från Sankt [...]