Kyssarnas historia

En rund våffla, en luftig skumfyllning och ett tunt chokladöverdrag – det är vad Kyssar är gjorda av.

Kyssarna är kända runt om i världen, men det är oklart – och omstritt – vilket land som har äran att ha tillverkat de första Kyssarna.

Enligt en version var det en konditor från Paris som på 1800-talet tillverkade de första Kyssarna. Bakelserna kalladaes tête de nègre.

Man njuter av Kyssar framför allt i Central-Europa, men också i England, där de går under namnet Angel Kisses, och i Ryssland, där chokladöverdraget döljer skum av äppelsylt.

Kyssarnas verkliga storkonsumenter var israeliterna som kallade sina egna delikatesser krembo.  Krembo kommer från de hebreiska orden krem (grädde) och bo (inne).

Också i Danmark har man förtrollats av det chokladöverdragna skumgodiset. Där går det åt omkring 250 miljoner chokladkyssar varje år, det vill säga närmare 50 kyssar per invånare. I Finland njuter vi årligen av omkring 15-18 miljoner.

Brunbergs Kyssar har sina rötter i Danmark.

Omkring 70 år av kyssande

Brunbergs sortiment utökades med Kyssar år 1951. Tillverkningens know-how hämtades från Danmark, varifrån också Kyssmästaren inbjöds till fabriken i Borgå för att sätta igång produktionen.

Till att börja med vispades skummet för hand och att lyfta skummet till spritsanläggningen krävde styrka. Så småningom fick maskiner ta hand om de tunga arbetsmomenten.

Kyssarnas storlek och smak har bibehållits i stort sett oförändrade sedan de första åren – även om man hör sägas att Kyssarna var större under barndomen. Det är endast formen och konsistensen som mekaniseringen har ändrat. Det handgjorda skummet blev inte lika luftigt som det maskinvispade skummet och formen blev lite av en snögubbe vid handspritsningen.

Hur tillverkas Brunbergs Kyssar?

Vad kommer först, chokladöverdraget eller fyllningen? Den här frågan har Brunberg fått under årtionden – och har till och med ställts i tidningar.

Det rätta svaret är att utan fyllning skulle det väldigt tunna chokladöverdraget inte bibehålla sin form. Med andra ord, först placeras en rad våfflor på transportbandet och på dem spritsas fyllningen jämnt. Färden fortsätter till två rinnande chokladfall, där ett tunt lager smält choklad täcker allt.

Därefter skakas den överflödiga chokladen från Kyssarna och sedan kyls de i kyltunneln, varefter de sveps in i sitt traditionella folieomslag och packas i askar.

Hur ska Kyssarna ätas?

Man biter av en stor bit från sidan? Eller biter man av chokladtoppen och äter innehållet med sked? Det finns inget sätt som är riktigt, man äter Kyssarna precis som man vill.

Testa också att sätta Kyssen i frysen och njut av den som om den var glass!

Brunberg-suukkojen-tarina.jpg

Kyssar för många smaker

Brunbergs ursprungliga Kyss smakade vanilj. Under årens lopp har smakalternativen inkluderat bland andra jordgubbe, mint, ananas, jaffa, lakrits och mocca. Inför vintersäsongen har också säsongssmaker införts, som till exempel Vinterkyssen.

Numera inkluderar Brunbergs sortiment tre smaker förutom säsongsprodukterna: Brunberg Jordgubbskyss, Brunberg Vaniljkyss och Brunberg Moccakyss.

Kyssarnas popularitet växer ständigt. De ges som gåva, som gå-bort-present och placeras på kaffebordets serveringsfat.

Kyssarna går hem i alla åldrar!

Tiderna förändras, namnen byts ut

I Europa kallades Kyssarna tidigare Negerkyssar, men namnet har ändrats i takt med att språket förändras.

Till exempel i Tyskland kallades Kyssarna Negerkuss, vilket senare ersattes med det politiskt korrekta namnet Schokokuss, chokladkyss.

I Finland ansågs Negerkyss länge vara ett acceptabelt namn, men eftersom neger inte längre var ett neutralt namn i början av 2000-talet tog Brunberg bort förstavelsen år 2001. I samma veva ändrades Kyssaskens kyssande afrikanska par.

I början av år 2020 bytte Brunberg helt och hållet Kyssaskens motiv. Det kyssande paret byttes ut mot en bild från Gamla Borgå, Brunbergs hemstad.

Ansvar är en vikting värdering för Brunberg och med våra godsaker vill vi att alla ska må gott!