Lakritsens långa och smakrika historia

När doften av lakrits svävar längs gatorna i Borgå stad vet man att Brunbergs fabrik tillverkar en sats med mjukt färsk, svart och fyllig lakrits. 

Lakrits är en av finländarnas populäraste godsaker. Till Brunbergs sortiment kom lakritsen år 1932, men den svarta och söta delikatessens rötter sträcker sig ända till åtminstone 3000 f.v.t.b.

En berömd farao och strider som vanns med hjälp av lakrits

Lakrits var ursprungligen känd framför allt som medicin, i Finland såväl som i övriga världen. Redan för 5.000 år sedan användes lakrits i Kina, bland annat för att bota problem med hjärta, bukspottkörtel och hud. Lakrits användes också som krydda och den är fortfarande Kinas mest använda ört efter ginseng. 

I forntida Mesopotamien, ca 2.500 f.v.t.b., hade läkarna lakrits i sina läkarväskor för att avvärja onda andar och för att använda produkten som medicin och njutningsmedel. Man tillverkade också en kärleksdryck som friskade upp älskarens andedräkt och satte sprätt på kärlekslivet i sänghalmen.

Du har kanske hört talas om Tutankhamons förbannelse? Men du har kanske inte hört talas om hans kärlek till lakrits? Då arkeologerna öppnade farao Tutankhamons grav (han dog 1327 f.v.t.b.) fann de, förutom den berömda mumien, lakritsrot. Meningen var att farao omedelbart i livet efter detta skulle få en kopp av sin älskade Mai Sus-dryck.

Bland annat Roms kejsare Nero och Roms legionärer trodde starkt på lakrits. Legionärerna tuggade på lakritsrot för att lindra hunger och törst.

Med hjälp av lakrits har också många andra stormän krigat, som till exempel Alexander den Store och Napleon Bonaparte, som lugnade sina stridsnerver med lakrits.

Ett läckert lakritsmisstag

Som så många andra succéhistorier så fick också dagens lakrits sin början av misstag.

I den lilla staden Pontefract i England odlades lakrits på 1500-talet i det spanska munkklostrets trädgård. Munkarna gjorde små runda Pontefractskakor för medicinska ändamål.

En dag år 1760 bakade apotekaren George Dunhill från Pontefract sina kakor men hällde av misstag i mjöl och socker. Så föddes en sötsak som snabbt blev känd över hela världen.

I Finland har lakrits funnits på hyllorna i apotek redan på 1800-talet som medicin och bot mot hunger. Förutom apoteken tog sockerbagarna också gärna emot lakrits.

Brunbergs lakrits – en klassiker sedan 1932

Finländarna blev i ett tidigt skede betagna i den svarta godsaken. På 1900-talets Finland växte ett flertal sötsaksfabriker upp som inkluderade lakrits i sina sortiment.

Brunbergs föregångare, Oy Brunberg-Lindfors Ab, började tillverka sin egen lakrits år 1932.

Fram till 2022 tillverkades Brunbergs lakrits på traditionellt sätt och med nästan samma recept. Idén att utöka lakritsutbudet föddes när den tidigare lakritstillverkningslinjen hade nått slutet av sin livscykel.

Brunberg beslutade därför att uppgradera utrustningen så att den även kunde användas för att tillverka fylld lakrits. Olika smakalternativ för fyllningen utforskades och till slut valdes tre smaker: apelsin, hallon-chili och choklad.

Hemligheten bakom den mjuka smaken är den låga halten av glykyrritsin, vilket ger Brunberg Lakrits en rund och len smakprofil. 

Lakritspipor och morotslakrits

Under årens lopp har Brunbergs sortiment inkluderat bland annat lakritspipor, lakritsrullar och under andra världskriget morotslakrits; sötsaksfabriken bemötte finländarnas sug efter sötsaker med de råvaror som fanns att få.

Numera är suget efter lakrits större än någonsin förr. Man använder lakrits i bakning, men den är också en utomordentlig smaktillsats i salta maträtter. Lakrits har till och med sina egna festivaler.

I Brunbergs sortiment finns idag förutom traditionell Brunberg Lakrits, också Brunberg Havrelakrits, Brunberg Salmiaklakrits och Brunberg Tjärsalmiaklakrits samt Brunberg Fylld Lakrits i tre smaker: hallon-chili, apelsin och choklad.

Lakrits finns också i sötsakerna Alku Toffee Lakrits, Alku Toffee Citronlakrits och Brunberg Lakritstoffeebitar.

Källor:

Mari Leppänen (2004) Lakua! Bokförlag Nemo emoambridge

https://historianet.fi/kulttuuri/herkkujen-historiaa-mista-suosikkimakeisten-juuret-juontavat

Intervju med Brunbergs produktutvecklingschef Mauri Niemelä