Brunbergs tryffel 100 år

Tryffel är en liten sammetslen chokladbit som fullkomligt smälter i munnen. Under nästan 100 år har tryffel varit populär dels som gåva, dels förhöjer den kaffestunden, men traditionellt har tryffel också serverats som avslutning på julmiddagen.

Den ger mersmak.

Men, vari ligger tryffelns hemlighet?

Brunbergs tryffel är lenare än choklad

Tryffel inkluderades i Brunbergs sortiment på 1920-talet.

Brunbergs föregångare, Lindfors Karamellfabrik, hade blivit det näststörsta företaget i Borgå. Finländarna hade tagit choklad till sina hjärtan och Brunberg ville erbjuda sina kunder någonting lent och läckert av kakao.

Så föddes tryffel, som till att börja med kallades Borgå Konfekt. I munnen påminner tryffel om choklad, men till skillnad mot choklad har den en annan smältpunkt. Hemligheten ligger i kombinationen av tre olika fetter som gör tryffeln mjukare än choklad och smaken dröjer sig kvar i munnen en längre stund.

Chokladmassan görs lenare också genom att man luckrar upp den med små bubblor. Bubblorna gör tryffeln porösare och den smälter lättare.

Tryffelbitarna är speciella också tack vare att de alltid görs av en och samma massa. Där många andra tillverkare strör mörkt kakapulver på tryffelbitarna, har Brunberg velat erbjuda en helt och hållet len smaknjutning.

På 1930-talet började man blanda in nötter i massan och på så sätt skapades Nougattryffel.

Tryffelbitarna papprades från första början och Brunbergs tryffelbitar är bland de första finska konfekterna med omslag.

Smakerna går från generation till generation

Tryffel tillverkas fortfarande enligt samma recept – varför ändra på någonting som generation efter generation gillar! Tryffel är ett tidlöst mästerverk som har gett många trevliga smakminnen.

Under åren har de traditionella Brunberg Tryffel och Brunberg Nougattryffel fått sällskap av Brunberg Moccatryffel som är smaksatt med kaffe.

Även om receptet inte har förändrats, har tillverkningen blivit modernare. De nya maskinerna har förbättrat pappringskvaliteten och minskat svinnet. Chokladnjutningen har tagit ett stort kliv mot bättre hållbarhet.

Läckra ”knölar”

En skojig berättelse hänger ihop med ordet tryffel. Ordet har färdats till oss via svenskans (tryffel) och tyskans (Trüffel) från franskans (truffe). Ordet truffe betyder tryffel, men också tryne och dumskalle. Det franska ordet kom från latinets (tuber, tufer), som uppenbarligen betydde knöl och utväxt.

Chokladtryffelbitarna fick sitt namn på grund av att de till utseendet liknar tryffelsvampar.

Vi önskar er smakfyllda stunder med våra chokladknölar!