Alku – klassikko­karamelli 1910-luvulta

Alku-karamelli yksi Suomen vanhimmista yhä valmistettavista makeisista. Sen kermainen maku on ilahduttanut suomalaisia yli sadan vuoden ajan.

Alku tuli Brunbergin edeltäjän, Lindforsin Karamellitehtaan, valikoimiin 1910-luvulla, kun Lindfors osti helsinkiläisen William Wiikin makeistehtaan.

Muistitiedon mukaan alkuperäisen Alku-reseptin takana ovat pietarilaiset makeismestarit Sladkoff ja Kulakoff. Ken tietää, mutta se voi hyvinkin pitää paikkansa, sillä tuohon aikaan makeisten valmistukseen haettiin asiantuntemusta Venäjältä.

Alku-karamelli sulaa suussa monessa sukupolvessa. Mieltymys niiden aidon toffeen makuun on siirtynyt isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle.

Alku-karamellien salaisuus

Alku-karamellien perusresepti on säilynyt samana yli sadan vuoden ajan.

Karamellit valmistetaan kondensoidusta maidosta, sokerista, tärkkelyssiirapista, nestesokerista ja rasvasta. Massa keitetään tarkasti 123 asteessa, josta sen matka jatkuu muotoilulinjalle.

Alku-karamellien pehmeä ja lyhyt koostumus – joka ei tartu hampaisiin ja veny venyttäessä – ei ole sattumaa! Sen salaisuus piilee sokerikiteitä muodostavassa pomadassa ja massan vääntämisessä ja kääntämisessä, joka tuo makeiseen lukemattomia pienenpieniä ilmakuplia.

Valmiista Alku-massasta pyöritetään pitkä pötkylä, joka leikataan ja pakataan kääreisiin. Sen jälkeen massan annetaan rauhassa jälkikiteytyä ennen pusseihin pujauttamista.

Viisi Alku-makua

Alkuperäinen Alku on vaalea, suussa sulava kermakaramelli. Kun 1990-luvulla panostettiin olemassa olevien tuotteiden makuvalikoimien laajentamiseen, perinteinen makeinen sai rinnalleen neljä uutta makua: lakritsi, suklaa, kaneli ja hedelmä.

2000-luvun alussa markkinoilla oli myös vanhoilla koneilla valmistettuja Alku-karamelleja, joihin sekoitettiin puuterisokeria ja jotka myytiin käärimättöminä paperipusseissa.

Vuonna 2001 valikoimiin lisättiin raikas sitruunalakritsi.

Nykyään saatavilla on Alku Toffee Perinteinen, Alku Toffee Lakritsi, Alku Toffee Sitruunalakritsi, Alku toffee Kaneli ja Alku Toffee Suklaa.

Alku-karamellia on valmistettu lähes samalla reseptillä ja samantyyppisellä menetelmällä yli sadan vuoden ajan.