Lakritsin pitkä ja herkullinen historia

Lakritsin tuoksu leijailee pitkin Porvoon kaupunkia. Siitä tietää, että Brunbergin tehtaalla valmistuu parhaillaan satsi tuoreen pehmeää, mustaa ja täyteläistä lakritsia.

Lakritsi on yksi suomalaisten suosikkimakeisista. Brunbergin valikoimiin se tuli vuonna 1932, mutta mustan ja makean herkun juuret ulottuvat ainakin 3000 eaa. saakka.

Kuuluisa faarao ja lakritsin voimin voitettuja taisteluja

Lakritsi tunnettiin alun perin etenkin lääkkeenä niin Suomessa kuin maailmalla. Jo yli 5000 vuotta sitten Kiinassa käytettiin lakritsia muun muassa sydämen, haiman ja ihovaivojen hoitoon. Sitä käytettiin myös maustamiseen, ja se onkin yhä Kiinan käytetyin yrtti heti ginsengin jälkeen.

Muinaisessa Mesopotamiassa, noin 2 500 eaa., lääkärit kantoivat lakritsia laukussaan torjuakseen pahoja henkiä ja käyttääkseen sitä lääke- ja nautintoaineena. Siitä valmistettiin myös lemmenjuomaa, joka raikasti rakastajan hengityksen ja toi pontta petipuuhiin.

Olet varmaan kuullut Tutankhamonin kirouksesta? Mutta oletko kuullut hänen rakkaudestaan lakritsia kohtaan? Kun arkeologit avasivat faarao Tutankhamonin haudan (kuoli vuonna 1327 eaa.), he löysivät kuuluisan muumion lisäksi lakritsijuurta. Tarkoitus oli, että faarao saisi heti tuonpuoleisessa kupillisen rakastamaansa Mai Sus -juomaa.

Lakritsin nimeen ovat vannoneet myös muun muassa Rooman keisari Nero ja Rooman legioonalaiset, jotka pureskelivat lakritsinjuurta lievittääkseen nälkää ja janoa.

Lakritsin voimin ovat taistelleet monet muutkin suurmiehet, kuten Aleksanteri Suuri ja Napoleon Bonaparte, joka lievitti lakritsilla taistelujännitystään.

Herkullinen lakritsivahinko

Kuten monet menestystarinat, myös nykylaku sai alkunsa vahingosta.

Pienessä englantilaisessa Pontefractin kaupungissa viljeltiin lakritsia espanjalaisen munkkiluostarin pihamaalla 1500-luvulla. Munkkien käsissä syntyivät lääkekäyttöön tarkoitetut pienet ja pyöreät Pontefractin kakut.

Eräänä päivänä vuonna 1760 pontefractilainen apteekkari George Dunhill valmisti Pontefractin kakkuja, mutta kaatoi vahingossa joukkoon jauhoja ja sokeria. Syntyi makeinen, joka niitti nopeasti mainetta ympäri maailman.

Suomessa lakritsia on myyty jo ainakin 1800-luvulla apteekkien hyllyillä makeannälkään ja lääkkeeksi. Apteekkien lisäksi lakritsin ottivat innolla vastaan myös sokerileipurit.

Brunbergin lakritsi – klassikko vuodelta 1932

Suomalaiset hullaantuivat jo varhain mustaan mutusteltavaan. 1900-luvulla kotimaahamme ilmestyi monia makeistehtaita, jotka ottivat lakritsin valikoimiinsa.

Brunbergin edeltäjä, Oy Brunberg-Lindfors Ab, alkoi valmistaa omaa lakritsiaan vuonna 1932.

Siitä lähtien Brunberg Lakritsia on valmistettu perinteisellä tavalla ja lähes samalla reseptillä.

Resepti on yksinkertaisuudessaan nerokas. Tarvitaan vain vehnäjauhoja, sokeria, siirappia, lakritsinjuuripulveria ja kärsivällisyyttä.

Kärsivällisyyttä siksi, että parhaat lakritsit syntyvät hitaasti ja hartaasti. Vaikka nykyään käytössä olisi nopeampiakin keinoja saada lakut taikinasta pusseihin, ero nopeasti ja hitaasti valmistetun lakritsin välillä on verrattavissa ruisleipään ja jälkiuunileipään.

Brunberg keittää ensin lakritsiseosta 2,5 tunnin ajan suuressa kattilassa, levittää sitten massan uuninpelleille ja laittaa uuniin kypsymään jopa 16 tunniksi.

Lakritsi halutaan kypsentää loppuun saakka, siksi sen koostumus on pehmeä mutta napakka – liian pehmeä lakritsi tarkoittaa sitä, että lakritsi on vielä raakaa.

Pehmeän maun salaisuus on matala glykyrritsiinipitoisuus, joka antaa Brunberg Lakritsille pyöreän ja pehmeän makuprofiilin.

Lakupiippuja ja porkkanalakritsia

Vuosien mittaan Brunbergin valikoimissa on nähty muun muassa lakupiippuja, lakritsirullia ja toisen maailmansodan aikana porkkanalakritsia; makeistehdas vastasi suomalaisten makeannälkään niillä raaka-aineilla, joita oli kulloinkin saatavilla.

Nykyään lakritsia himoitaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Sitä käytetään leivonnassa, mutta se on oiva makupari myös monessa suolaisessa ruoassa. Lakritsille järjestetään myös omia festivaaleja.

Brunberg valikoimiin kuuluu nykyään perinteinen Brunberg Lakritsi, Brunberg Kauralakritsi, Brunberg Salmiakkilakritsi ja Brunberg Tervasalmiakkilakritsi sekä Brunberg Täytelakritsit kolmessa maussa: vadelma-chili, appelsiini ja suklaa.

Lakritsia on myös Alku Toffee Lakritsi, Alku Toffee Sitruunalakritsi ja Brunberg Lakritsitoffeepalat -makeisissa.

Lähteet:

Mari Leppänen (2004). Lakua! Kustannusyhtiö Nemo emoambridge

https://historianet.fi/kulttuuri/herkkujen-historiaa-mista-suosikkimakeisten-juuret-juontavat

Brunbergin tuotekehityspäällikkö Mauri Niemelän haastattelu