Brunbergin Tryffeli 100 vuotta

Tryffeli on suussa sulava suklaamakeinen, pieni samettinen herkkupala. Se on ollut jo lähes sadan vuoden ajan suosittu vieminen ja kahvipöydän sulostuttaja, mutta sitä on tarjoiltu perinteisesti myös joulupöydässä aterian päätteeksi.

Se pistää suut makeaksi.

Mutta mikä on tryffelien salaisuus?

Suklaata pehmeämmät Brunbergin Tryffelit

Tryffelit tulivat Brunbergin valikoimiin 1920-luvulla.

Brunbergin edeltäjä, Lindforsin Karamellitehdas, oli kasvanut Porvoon toiseksi suurimmaksi yritykseksi. Suklaa oli sulattanut suomalaisten sydämet, ja myös Brunberg halusi tarjota asiakkailleen jotain pehmeän herkullista kaakaosta.

Syntyi tryffeli, joka kutsuttiin aluksi myös Porvoon konvehdiksi. Tryffelillä on suklainen suutuntuma, mutta toisin kuin suklaalla, sillä on liukuva sulamisalue. Salaisuus piilee kolmen eri rasvan yhdistelmässä, joka tekee tryffelistä suklaata pehmeämmän ja maultaan viipyilevämmän.

Pehmeyttä on perinteisesti tuotu myös ilmastamalla suklaamassa pienillä kuplilla. Kuplat tekevät tryffelistä kuohkeamman ja helpommin sulavan.

Tryffelien erikoisuus on myös se, että ne valmistetaan aina yhdestä massasta. Siinä missä monet muut valmistajat ovat ripotelleet tryffeleiden päälle tummaa kaakaojauhetta, Brunberg on halunnut tarjota täydellisen pehmeän makunautinnon.

1930-luvulla alettiin sekoittaa suklaamassaan pähkinöitä ja näin saatiin luotua Nougattryffeli.

Tryffelit pakattiin alusta saakka kääreisiin, ja Brunbergin tryffelit olivatkin ensimmäisiä suomalaisia käärittyjä konvehteja.

Maut kulkevat sukupolvelta toiselle

Tryffeleitä valmistetaan yhä lähes samalla reseptillä – miksi muuttaa jotain sellaista, mikä toimii sukupolvelta toiselle! Tryffeli on ajaton mestariteos, johon monella liittyy paljon miellyttäviä makumuistoja.

Vuosien varrella perinteinen Brunberg Tryffeli ja Brunberg Nougattryffeli ovat saaneet rinnalleen kahvilla maustetun Brunberg Moccatryffeli -makeisen.

Vaikka resepti on pysynyt samana, valmistus on nykyaikaistunut. Uudet koneet ovat parantaneet pakkauslaatua ja vähentäneet hävikkiä. Suklaanautinto on ottanut loikan kestävämpään suuntaan.

Herkullisia ”pahkoja”

Sanaan tryffeli liittyy hauska tarina. Sana on matkannut meille ruotsin (tryffel) ja saksan (Trüffel) kautta ranskan kielestä (truffe). Sana truffe tarkoittaa multasientä ja myös kuonoa ja hölmöläistä. Ranskaan sana tuli latinan kielestä (tuber, tufer), jossa se ilmeisesti tarkoitti kuhmua ja pahkaa.

Suklaatryffelit saivat nimensä siitä, että ne muistuttavat ulkonäöltään sienitryffeleitä.

Joten voimme vain toivottaa: herkullisia hetkiä suklaapahkojemme parissa!