2000-luku: Brunberg nykyään

Kuka olisi arvannut, mihin kaikkeen se johti, kun leipurikisälli A.W. Lindfors haki maistraatilta luvan harjoittaa leipurintointa vuonna 1871.

150 vuoden aikana Suomi itsenäistyi, kävi läpi useat sodat, kaupungistui ja liittyi Euroopan unioniin, mutta Brunberg jatkoi perinteisenä porvoolaisena perheyrityksenä. 

2000-luvulla yritys kasvoi edelleen. 

Vuonna 2000 Brunbergin Veckjärven tehdasrakennus oli käynyt pieneksi, ja yritykselle ostettiin lisää tonttimaata ja varastorakennuksen tehtaan naapurista. Teollisuustontin pinta-ala nousi 3,2 hehtaariin.

Ajat olivat muuttuneet – niin myös kieli. Vuonna 2001 Neekerinsuukon nimi muutettiin Suukoksi, sillä nimeä ei enää pidetty neutraalina yleiskielenä. Myös alkuperäistä kuvaa suukottelevasta arfikkalaispariskunnasta muokattiin ja vuonna 2020 se vaihdettiin kokonaan kuvaan, jossa komeilee Vanha Porvoo, Brunbergin kotikaupunki.

Lue lisää Suukkojen historiasta.

Vuonna 2007 Brunbergin valikoimiin tuli laktoositon maitosuklaa. Brunberg on yhä tänä päivänä Pohjoismaiden ainoa laktoosittoman maitosuklaan valmistaja.

2010-luvulla makeisveroa nostettiin kahteen kertaan, mutta karkkikauppa kävi entiseen malliin. Vero näkyi myynnin tilapäisenä notkahduksena, mutta palasi pian entiselle tasolle.

Brunberg saa uuden toimitusjohtajan

Vuonna 2011 Tom Brunberg jäi eläkkeelle toimittuaan toimitusjohtajan tehtävissä noin 15 vuotta, mutta hän jatkoi Brunbergin asioiden hoitamista hallituksen puheenjohtajana. 

Samana vuonna myytiin Brunbergin vanha makeistehdas Raatihuoneenkadulta. Yksi aikakausi päättyi, toinen alkoi. 

Vuonna 2011 Tom Brunbergin tilalle valittiin Porvoossa syntynyt Katarina Enholm. 

Enholm oli viettänyt lapsuutensa tehtaanmyymälän tuoksuja haistellen ja herkkuja maistellen. Hän oli tehnyt 15 vuotta töitä jäätelöalalla ja sai nyt jatkaa toisten herkkujen, makeisten, parissa.

Vaikka yritystä ei enää johdettu perheyrityksenä, sen hallituksessa vaikuttaa yhä Lennart Brunbergin jälkeläiset. Nykyään hallituksessa istuvat Börje Brunbergin lapset Tom Brunberg ja Janne Brunberg sekä lapsenlapsi Mats Sjöström ja Börjen siskon Ulla Somervallin lapset Martina SomervalliHelena Somervalli ja Camilla Somervalli-Aavarinne. Hallituksen puheenjohtajana toimii Helena Somervallin poika Tom Somervalli. Hallituksessa istuu myös Magnus Björklund.

Brunberg kasvaa ja uudistuu

Toimitusjohtajana Katarina Enholm on panostanut nykyaikaiseen tuotantotekniikkaan, automatisointiin, tuotantokapasiteetin kasvattamiseen, vientiin ja uusien markkina-aukkojen etsimiseen. 

Pienen yrityksen on vaikea kilpailla massamarkkinoilla, joten Brunberg alkoi erikoistua yhä enemmän erikoistuotteisiin, kuten laktoosittomiin, sokerittomiin ja vegaanisiin tuotteisiin. 

Brunbergilla alettiin jälleen valmistaa käsintehtyjä konvehteja ja muitakin käsintehtyjä tuotteita. Se oli Börje Brunbergin toivomus, jota Annika Brunberg lähti toteuttamaan. Ensimmäiset käsintehdyt tuotteet tulivat markkinoille 2012. 

Myös pakkauksia uudistettiin entistä näyttävämmiksi. 

2010-luvulla tuotantokapasiteetti lisääntyi ja myynti kasvoi yli 30 %.

Porvoo ennen, Porvoo nyt

150 vuodessa Porvoo on kasvanut 3 500 hengen pikkukaupungista 50 300 hengen kaupungiksi. Hevosten sijasta kaduilla ajellaan nyt autoilla, asumisolot ovat kohentuneet, maatalousmaasta on tullut tietoyhteiskunta.

Silti makeiset maistuvat edelleen – vuosikymmenestä ja -sadasta toiseen.

Brunberg on kasvanut yhdeksi Suomen arvostetuimmista brändeistä ja Suomen neljänneksi arvostetuimmista makeisbrändeistä.

Menestyksen takana on ollut tehtäväänsä sitoutunut henkilökunta, määrätietoiset toimitusjohtajat, perheyrityksen pitkäjänteisyys ja laadukkaat tuotteet, joilla on pitkä historia.

Vuonna 2021 Brunberg täytti kunnioitettavat 150 vuotta.