Lindforsin karamellitehdas kasvaa kohisten (1906–1920)

 A.W. Lindforsin kuoleman jälkeen Ivar Lindfors jatkoi karamellitehtaan kehittämistä.  Seuraavat vuodet olivat tehtaalle menestyksekästä aikaa.

Vuonna 1907 mainetta niittäneelle makeistehtaalle otettiin oppipojaksi 16-vuotias maalaispoika, Lennart Brunberg. Nuori mies opetteli karamellinkeittäjäksi ja alkoi hiljalleen haaveilla oman makeistehtaan perustamisesta.

Lennart

Villa Ilomäen tilat kävivät kasvavalle makeistehtaalle pieneksi. Niinpä Ivar Lindfors osti vuonna 1908 Kaupunginpuiston laidalta, silloisen Uuden Vuorikadun (nyk. Linnankoskenkatu) ja Kaupungintalonkadun (nyk. Raatihuoneenkatu) kulmatontilta, korttelista 4/37, uudet tilat tehtaalle.

Toiminta Villa Ilomäessä oli tullut tiensä päähän.

Uudella tontilla makeistehdas levittäytyi useaan puurakennukseen, joissa oli aiemmin toiminut muun muassa yleinen pesutupa. Lisäksi tontille rakennettiin yksi uusi rakennus.  

Lakritsin ja suklaan tuoksuiset tuulahdukset täyttivät nyt Porvoon keskustan.

Raatihuoneenkatu-17,-1900-lukua

Alku-karamellpapper-grön

Uusia makeisia maailmalta

Makeistehdas toimi yhä usean perheenjäsenen voimin. Veljistä Karl Lindfors toimi makeistehtaan makeismestarina ja tehtaan esimiehenä. Karl oli opiskellut alaa Ruotsissa ja kaukana Amerikassa ja toi nyt uutta tietoa Porvooseen. Historiankirjojen mukaan Karlin aikaan makeistehtaassa alettiin käyttää sähkövoimaa.

Karl ja hänen veljensä Viktor Lindfors merkittiin tehtaan omistajiksi vuosina 1909–1913. Vuonna 1913 yrityksestä muodostettiin osakeyhtiö.

Samaan aikaan Helsingissä asuva Ivar Lindfors kasvatti makeistehtaan liiketoimintaa. Tämä tapahtui pääosin helsinkiläisiä yrityksiä ostamalla.  Vuosina 1910–1920 mm. Paul Iljinoffin makeistehdas (per.1896), Ab William Wiik Oy (per. 1909) ja Ab Westerlund & Co Oy (per. 1897) vaihtoivat omistajaa ja fuusioituivat Lindforsin tehtaaseen.

Yritysostojen myötä Lindforsin makeistehtaan makeisvalikoimakin kasvoi. Toki uusia tuotteita kehitettiin myös itse.

Muun muassa kermaiset Alku-karamellit tulivat Lindforsille William Wiikin valikoimista. William Wiikille Alku-karamellien reseptin olivat tuoneet venäläiset makeismestarit, Sladkoff ja Kulakoff. (Lue lisää Alku-karamellien historiasta)

Alku-karamelli onkin yksi Suomen vanhimmista yhä valmistettavista makeisista.


Kolmikerroksisen kivitalon rakentaminen aloitetaan

Uudet makeiset, yrityskaupat ja herkullisten tuoksujen leijailu lienee lisännyt myyntiä, sillä pian makeistehtaan tilat kävivät taas ahtaiksi. Vuonna 1914 päätettiin ryhtyä suurhankkeeseen: kolmikerroksisen kivirakennuksen pystyttämiseen.

Työ kesti lopulta kolme vuotta, eikä se ollut niin helppo kuin oli luultu. Perusta vaati paalutusta, sillä maaperä oli niin löysää, että naapuritontin rakennukset olivat liukua uutta rakennusta varten kaivettuun kuoppaan.

Vuonna 1914 tapahtui jotain muutakin merkittävää: Lennart Brunbergista tuli oppinsa saanut karamellinkeittäjä ja pian myös makeistehtaan työnjohtaja.

Kerrotaan, että tuolloin 23-vuotias mies oli muun muassa oppinut, että jouluun – makeistehtaan tärkeimpään sesonkiin – pitää valmistautua jo varhain keväällä, jos halusi pärjätä. Varastot oli täytettävä ääriään myöten. Tätä tietoa mies tulisi tarvitsemaan muutamaa vuotta myöhemmin.

Sokeri kortilla

Vuoteen 1914 mahtui kolmaskin merkittävä, ja varsin ikävä, tapahtuma: ensimmäinen maailmansota syttyi 28.7.1914. Sota vaikutti kansalaisten arkeen monin eri tavoin, muun muassa elintarvikepulana.

Jotta kaikille olisi riittänyt ruokaa, sitä alettiin säännöstellä. Elintarvikkeiden hinnat kohosivat nopeasti, ja sokeri oli kortilla.  

Keväällä 1916 otettiin käyttöön sokerikortit. Lindforsin tehtaalla työskenteli tuolloin 33 henkeä ja tuotanto oli noin 126 tonnia karamelleja vuodessa. Aluksi sokeria luovutettiin puoli kiloa kuukaudessa henkeä kohti, mutta vuoteen 1917 mennessä määrä oli pienentynyt 200 grammaan.

Seuroille, kahviloille ja leipureille – kaiketi myös makeistehtaille – sokeria jaettiin kunnallislautakunnan harkinnan mukaan, mikäli sitä jäi yli yksityisten henkilöiden sokerikorttien kiintiöiltä. Arvatenkin Lindforsin tuotanto pieneni, ja seuraavan kerran vuoden 1916 tuotantomäärään päästiin vasta seitsemää vuotta myöhemmin, vuonna 1923.

Makeistehtaalle sokerin säännöstely aiheutti varmasti päänvaivaa, ja myös muiden raaka-aineiden saanti oli vaikeaa. Vuosista 1917–1918 tulikin makeistehtaalle vaikeat, vaikka sentään jotain hyvääkin tapahtui: kolmikerroksinen kivitalo valmistui vihdoin vuonna 1917.


Samainen talo komeilee edelleen paikallaan, tällä hetkellä tyhjillään.  

Kivirakennuksen valmistumisvuonna Lindforsin hallituksessa istuivat pj. Ivar Lindfors, Axel Lindfors ja Ivarin poika, Ragnar Lindfors. Kuin ihmeen kaupalla vaikeista vuosista selvittiin.

Vuonna 1920 Lindforsin makeistehtaasta oli kasvanut Porvoon kaupungin toiseksi suurin yritys.

Raatihuoneenkatu-17,-ennen-1945

Lue myös nämä

1. Leipomo perustetaan

(1870–1890) Tapahtui noin 150 vuotta sitten… A.W. Lindfors perustaa leipomon vuonna 1871 Porvoonjoen varrella, punaisten ranta-aittojen ja mutkittelevien mukulakivien kaupungissa elettiin 1870-luvun alussa nousukautta. Porvoossa asui noin 3 500 henkeä, joista suurin osa eli yhä Vanhassa Porvoossa, vaikka varakkaimmat alkoivat siirtyä C.L. Engelin kaavoittamaan, moderniin empirekaupunginosaan.  Vanhaa Porvoota pidettiin keskiaikaisena, ahtaana ja tulipaloille alttiina. Kaupunginosassa [...]

2. Perheyritys

Koko perheen yritys A.W. Lindforsin perheeseen kuului vaimo Wilhelmina (os. Saarinko) ja seitsemän lasta: Ivar, Karl, Adolf, Axel, Viktor, Aina ja Sigrid. Jokainen heistä kytkeytyi Lindforsin leipomon, ja myöhemmin makeistehtaan, toimintaan tavalla tai toisella. Kyseessä oli todellinen perheyritys alusta alkaen. Wilhelmina huolehti ensisijaisesti tuotteiden myynnistä. Leivoksia ja makeisia kaupattiin omassa myymälässä tai katetuista myymälärattaista Porvoon [...]

3. Makeistehdas perustetaan

A.W. Lindfors perustaa makeistehtaan Keväällä 1897 leipuri A.W. Lindfors ilmoitti ryhtyvänsä valmistamaan konvehteja, suklaata ja marmeladia sekä muita sokerileipurin ammattiin kuuluvia tuotteita. Makeistehtaan nimeksi tuli A.W. Lindforsin karamelli- ja marmelaatitehdas. Tehtaan tarkoituksena oli sammuttaa porvoolaisten – joita oli noin neljä ja puolituhatta – ja läheisen maaseudun asukkaiden makeannälkä. Makeisia valmistettiin sekä vähittäismyyntiin että tukkuun. 26 [...]

4. Ivar Lindfors

Kauppaneuvos Ivar Lindfors August Ivar Lindfors (21.6.1872–26.4.1950) oli todellinen liike-elämän monitaituri. A.W. Lindforsin karamelli- ja marmelaatitehtaan lisäksi hän pyöritti metalli- ja rakennusalalla toimivaa yritystään Ab Ivar Lindfors Oy:tä (per. 1918), jonka konttori sijaitsi Helsingissä osoitteessa Eteläesplanadi 12. Kuva: porssitieto.fi Helsinkiin Ivar Lindfors muutti jo nuorena, heti valmistuttuaan ylioppilaaksi Porvoon lyseosta vuonna 1891. Ivar Lindfors teki [...]

6. Brunbergin makeistehdas perustetaan

Lennart Brunberg perustaa oman makeistehtaan 1922 1920-luku oli näyttävien juhlien ja tulevaisuudenuskon vuosikymmen. Suomi eli jälleenrakentamisen aikaa ja ravintoloissa juotiin pimeää viinaa, jota tuotiin tänne usein saaristolaisten toimesta Viron vesiltä. Ravitsemus ja terveydenhoito parani ja monet keksinnöt tekivät elämästä helpompaa. Vaurauskin lisääntyi. Porvoo oli edelleen pieni, noin 6 200 asukkaan kaupunki, mutta satamakaupunkina vilkas. Uusimmat [...]

7. Lennart Brunberg

Lennart Brunberg – makeistehtailija ja musiikin ystävä Lennart Brunberg (1891–1945) oli paitsi makeistehtailija, myös kulttuuripersoona ja yhteiskunnallisen vastuunsa tunteva yrittäjä. Musiikki oli erityisen lähellä Lennart Brunbergin sydäntä. Hän soitti viulua ja selloa ja lauloi muun muassa urheiluseura Akilleksen Sångarbröder-nimisessä kuorossa, jota johti A.W. Lindforsin poika, painin olympiavoittaja Adolf Lindfors.   Lennart Brunberg toimi sekä Porvoon Orkesteriyhdistyksen [...]

8. 1930-luku

1930-luku oli mullistusten aikaa. Vuosikymmen koetteli suomalaisia pulakaudella kahteen kertaan: ensin vuoden 1929 pörssiromahduksen jälkeen, sitten maailmansodan sytyttyä syyskuussa 1939. Mahtui vuosikymmeneen myös toiveikkuutta ja tulevaisuudenuskoa. Autot, laivat, junat ja lentokoneet olivat uuden ajan tunnusmerkkejä, vaikka suurimmaksi osaksi Suomessa liikuttiin vielä hevosvoimalla ja maalla raivattiin kaskea ja käytettiin risukarheja sekä hevosten vetämiä oja-auroja. Porvoossa, jonka [...]

9. 1940-luku

Maailmansodan ja traagisen tulipalon vuosikymmen, 1940-luku "Me olemme Runebergin kaupungissa, jossa eilen tiistaina ryssän lentäjät kävivät ja tekivät urotöitään. – – Monen monelta on koti ja koko omaisuus palanut täällä." – L. Willebrand, helmikuussa 1940  Toisen maailmansodan aikana Porvoota pommitettiin useaan otteeseen. Sireenien soidessa porvoolaiset juoksivat kiireesti pommisuojiin, joista yksi sijaitsi Brunberg-Lindforsin makeistehtaan kellarissa. Sota [...]

10. Börje Brunberg

Börje Brunberg, keksijähenkinen meriseikkailija Börje Lennart Brunberg (synt. 1924) oli pidetty ja määrätietoinen toimitusjohtaja, joka sitkeydellä ja päättäväisyydellä nosti Brunbergin makeistehtaan jaloilleen isänsä Lennart Brunbergin kuoleman ja sotien jälkeen. Börje Brunberg oli uudistusmielinen ja keksijähenkinen mies, jonka suuri tulevaisuuden haave oli automatisaation toteuttaminen. Hänen aikanaan Brunberg koneellistui ja nykyaikaistui, ja hän myös itse suunnitteli ja [...]

11. 1950-luku

50-luku: Suukkoja, näköradioita ja ensimmäisiä hukkapusseja Sotavuodet olivat takana, kaupungit ja elintaso kasvoivat. Monet muuttivat uusinta uutta edustaviin rintamamiestaloihin ja perustivat perheitä. Maailmalta virtasi vaikutteita, ja nuorisokulttuuri nosti lättähattuista ja geelitukkaista päätään. Vuosikymmen toi tullessaan Elviksen, Brigitte Bardotin ja James Deanin, unelmia ja nykyaikaa, vaikka edelleen Suomessa oli enemmän hevosia kuin autoja ja suurin osa [...]

12. 1960-luku

1960-luku, Brunbergin tehdas koneellistuu 60-luku oli suurten muutosten vuosikymmen suomalaisessa yhteiskunnassa. Maalta muutettiin kaupunkeihin, elintaso nousi ja yksityinen kulutus kasvoi, vaikka tarpeetonta kuluttamista vältettiin edelleen – puutteen aikaa ei ollut unohdettu. Tehtaat koneellistuivat ja tuotanto tehostui. Myös keksijähenkinen Börje Brunberg haaveili automatisaatiosta ja koneisti innokkaasti Brunbergin makeistehdasta, minkä seurauksena henkilökunnan tarve väheni. Nyt työvoiman määrä [...]

13. 1970-luku

1970-luku maistuu makealle  ”Syö karkkia vain karkkipäivänä, älä muulloin milloinkaan”, M.A. Numminen lauloi 70-luvun valistuslaulussa. Suomalaiset olivat hullaantuneet makeisiin. Kulutus nousi vuosikymmenen alussa lähes seitsemään kiloon vuodessa henkeä kohti. 1970-luvulla Suomessa vallitsi niin sanottu Kekkosen aika. Asuntorakentamisessa suosittiin edullisuutta, ja kaupunkeihin kohosi betonisia kerrostalolähiöitä. Enemmistö suomalaisista asui viimein asunnoissa, joissa oli juokseva vesi, oma vessa [...]

14. 1980-luku

1980-luku: Brunberg muuttaa Veckjärventielle 80-luku nosti Brunbergin tuotantoluvut uusiin ulottuvuuksiin.  50-luvulla tuotanto oli ollut alle 150 tonnia, 60-luvulla se oli ottanut harppauksen lähes 250 tonniin ja 70-luvulla 600 tonniin – nyt tuotanto oli 1200 tonnia.  Tuotannon volyymi oli lähes kymmenkertaistunut 30 vuodessa.  Brunbergin ohella koko Suomessa elettiin nousukautta. Kuluttajalla oli käsissään enemmän markkoja kuin koskaan [...]

15. 1990-luku

1990-luku: lama ja monia uusia Alkuja Börje Brunberg oli tehnyt 45 vuoden uran Brunbergilla. Hän oli tuonut tehtaan nykyaikaan ja moninkertaistanut tuotantoluvut. Vuonna 1991 Börje Brunberg jäi eläkkeelle. Toimitusjohtajaksi valittiin filosofian tohtori Raimo Keskinen, joka johti yritystä vuoteen 1997 saakka. Elämänsä Brunbergia kehittänyt Börje Brunberg jatkoi Brunbergin hallituksen puheenjohtajana ja oli aina valmis antamaan neuvoja [...]

16. 2000-luku

2000-luku: Brunberg nykyään Kuka olisi arvannut, mihin kaikkeen se johti, kun leipurikisälli A.W. Lindfors haki maistraatilta luvan harjoittaa leipurintointa vuonna 1871. 150 vuoden aikana Suomi itsenäistyi, kävi läpi useat sodat, kaupungistui ja liittyi Euroopan unioniin, mutta Brunberg jatkoi perinteisenä porvoolaisena perheyrityksenä.  2000-luvulla yritys kasvoi edelleen.  Vuonna 2000 Brunbergin Veckjärven tehdasrakennus oli käynyt pieneksi, ja yritykselle [...]