Lakritsin pitkä ja herkullinen historia

Lakritsin tuoksu leijailee pitkin Porvoon kaupunkia. Siitä tietää, että Brunbergin tehtaalla valmistuu parhaillaan satsi tuoreen pehmeää, mustaa ja täyteläistä lakritsia.

Lakritsi on yksi suomalaisten suosikkimakeisista. Brunbergin valikoimiin se tuli vuonna 1932, mutta mustan ja makean herkun juuret ulottuvat ainakin 3000 eaa. saakka.

Kuuluisa faarao ja lakritsin voimin voitettuja taisteluja

Lakritsi tunnettiin alun perin etenkin lääkkeenä niin Suomessa kuin maailmalla. Jo yli 5000 vuotta sitten Kiinassa käytettiin lakritsia muun muassa sydämen, haiman ja ihovaivojen hoitoon. Sitä käytettiin myös maustamiseen, ja se onkin yhä Kiinan käytetyin yrtti heti ginsengin jälkeen.

Muinaisessa Mesopotamiassa, noin 2 500 eaa., lääkärit kantoivat lakritsia laukussaan torjuakseen pahoja henkiä ja käyttääkseen sitä lääke- ja nautintoaineena. Siitä valmistettiin myös lemmenjuomaa, joka raikasti rakastajan hengityksen ja toi pontta petipuuhiin.

Olet varmaan kuullut Tutankhamonin kirouksesta? Mutta oletko kuullut hänen rakkaudestaan lakritsia kohtaan? Kun arkeologit avasivat faarao Tutankhamonin haudan (kuoli vuonna 1327 eaa.), he löysivät kuuluisan muumion lisäksi lakritsijuurta. Tarkoitus oli, että faarao saisi heti tuonpuoleisessa kupillisen rakastamaansa Mai Sus -juomaa.

Lakritsin nimeen ovat vannoneet myös muun muassa Rooman keisari Nero ja Rooman legioonalaiset, jotka pureskelivat lakritsinjuurta lievittääkseen nälkää ja janoa.

Lakritsin voimin ovat taistelleet monet muutkin suurmiehet, kuten Aleksanteri Suuri ja Napoleon Bonaparte, joka lievitti lakritsilla taistelujännitystään.

Herkullinen lakritsivahinko

Kuten monet menestystarinat, myös nykylaku sai alkunsa vahingosta.

Pienessä englantilaisessa Pontefractin kaupungissa viljeltiin lakritsia espanjalaisen munkkiluostarin pihamaalla 1500-luvulla. Munkkien käsissä syntyivät lääkekäyttöön tarkoitetut pienet ja pyöreät Pontefractin kakut.

Eräänä päivänä vuonna 1760 pontefractilainen apteekkari George Dunhill valmisti Pontefractin kakkuja, mutta kaatoi vahingossa joukkoon jauhoja ja sokeria. Syntyi makeinen, joka niitti nopeasti mainetta ympäri maailman.

Suomessa lakritsia on myyty jo ainakin 1800-luvulla apteekkien hyllyillä makeannälkään ja lääkkeeksi. Apteekkien lisäksi lakritsin ottivat innolla vastaan myös sokerileipurit.

Brunbergin lakritsi – klassikko vuodelta 1932

Suomalaiset hullaantuivat jo varhain mustaan mutusteltavaan. 1900-luvulla kotimaahamme ilmestyi monia makeistehtaita, jotka ottivat lakritsin valikoimiinsa.

Brunbergin edeltäjä, Oy Brunberg-Lindfors Ab, alkoi valmistaa omaa lakritsiaan vuonna 1932.

Vuoteen 2022 asti Brunbergin lakritsia valmistettiin perinteisellä tavalla ja lähes samalla reseptillä kuin aiemmin. Idea lakritsivalikoiman laajentamisesta syntyi, kun edellinen lakritsin tuotantolinja oli tullut elinkaarensa päähän.

Brunbergilla päädyttiin siksi päivittämään laitteiston niin, että sillä voidaan valmistaa myös täytelakritsia. Täytteen makuvaihtoehtoja tutkittiin, ja lopulta päädyttiin kolmeen makuvaihtoehtoon: appelsiini, vadelma-chili ja suklaa.

Lakritsimassaa keitetään huolellisesti säiliössä, jossa se kypsyy juuri oikeanlaiseen rakenteeseen tarvittavan ajan. Kypsytyksen jälkeen massa siirretään annostelulaitteeseen, joka puristaa siitä lakritsinauhat tasaisesti kuljettimelle. Nämä nauhat ohjataan jäähdytykseen, jossa ne saavat lopullisen kiinteytensä. Jäähdytyksen jälkeen lakritsinauhat leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi ja pussitetaan valmiiksi tuotteiksi.

Pehmeän maun salaisuus on matala glykyrritsiinipitoisuus, joka antaa Brunberg Lakritsille pyöreän ja pehmeän makuprofiilin.

Lakupiippuja ja porkkanalakritsia

Vuosien mittaan Brunbergin valikoimissa on nähty muun muassa lakupiippuja, lakritsirullia ja toisen maailmansodan aikana porkkanalakritsia; makeistehdas vastasi suomalaisten makeannälkään niillä raaka-aineilla, joita oli kulloinkin saatavilla.

Nykyään lakritsia himoitaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Sitä käytetään leivonnassa, mutta se on oiva makupari myös monessa suolaisessa ruoassa. Lakritsille järjestetään myös omia festivaaleja.

Brunberg valikoimiin kuuluu nykyään perinteinen Brunberg Lakritsi, Brunberg Kauralakritsi, Brunberg Salmiakkilakritsi ja Brunberg Tervasalmiakkilakritsi sekä Brunberg Täytelakritsit kolmessa maussa: vadelma-chili, appelsiini ja suklaa.

Lakritsia on myös Alku Toffee Lakritsi, Alku Toffee Sitruunalakritsi ja Brunberg Lakritsitoffeepalat -makeisissa.

lakritsin uudet makeat askeleet

Uuden valmistuslinjan myötä Brunberg kehitti kaikkien lakritsifanien iloksi klassikoiden seuraksi täytelakritseja.

Maukkaissa täytelakritseissa on paksu, aito lakritsikuori ja kolme hurmaavaa täytemakua: raikas hedelmäinen appelsiini, pehmeän tulinen vadelma-chili ja suloinen suklaa.

Koko lakritsiperheen pakkaukset uudistettiin samaan aikaan, kun täytelakritsit tuotiin markkinoille. Uudet pakkaukset ovat värikkäät ja modernit iloisen leikkisällä viidakkokuviollaan. 

Koko lakritsituoteperhe on laktoositon, maidoton ja soijaton, perinteiset Lakritsi ja Kauralakritsi ovat lisäksi vegaanisia.

Lakritsin ollessa yksi suomalaisten suosikkimakeisista voimme todeta, että Brunbergin lakritsit maistuvat niin arjen herkullisena naposteltavana kuin juhlan pyörteissä.

Lähteet:

Mari Leppänen (2004). Lakua! Kustannusyhtiö Nemo emoambridge

https://historianet.fi/kulttuuri/herkkujen-historiaa-mista-suosikkimakeisten-juuret-juontavat

Brunbergin tuotekehityspäällikkö Mauri Niemelän haastattelu