VASTUULLISUUS

Brunberg on porvoolainen perinteitä kunnioittava perheyritys, jolla on paikkansa suomalaisten sydämissä. Meidät on valittu Suomen 95. arvostetuimmaksi brändiksi yli 500 brändin joukosta. Brunberg on myös Suomen viidenneksi arvostetuin makeisbrändi. (Taloustutkimus Oy:n ja Markkinointi & Mainonta -lehden Brändien arvostus 2022 -tutkimus.)

Sijoituksemme bränditutkimuksessa on osoitus siitä, että olemme pystyneet lunastamaan kuluttajien odotukset. Yksi menestyksemme avaimista on vastuullinen toiminta. Se on myös menestyksemme ehto tulevaisuudessa.

Vastuullisuus tarkoittaa meille sitä, että toimimme mahdollisimman kestävällä tavalla ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti koko yrityksemme toiminnassa. Noudatamme lakeja ja hyväksi todettuja käytäntöjä.

Pyrimme pitämään huolta toimitusketjuistamme, parantamaan jatkuvasti resurssitehokuuttamme, minimoimaan toimintamme kielteiset ympäristövaikutukset ja toimimaan vastuullisesti sidosryhmiämme ja henkilökuntaamme kohtaan.

Tulevaisuuden visioihimme on vielä matkaa, mutta olemme jo vakaalla tiellä kohti vastuullisempaa huomista.

Talous

Jos yrityksen talous ei ole kunnossa, sillä ei ole edellytyksiä huolehtia sosiaalisesta tai ympäristövastuustaan. (Elinkeinoelämän keskusliitto)

Tämä toimii myös toiseen suuntaan. Jos emme toimi ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla, emme ole elinvoimainen ja menestyvä yritys pitkällä tähtäimellä.

Brunberg on vastuullisesti johdettu vakavarainen perheyritys. Omistajapohjamme on 100 % suomalainen, joten maksamme veroja Suomeen ja Porvooseen. Käytämme mahdollisimman paljon kotimaisia toimittajia ja tuemme paikallista yhteisöä myös mm. säätiömme kautta.

Liikevaihtomme oli vuonna 2022 yli 10,3 milj. €. Viennin osuus oli n. 3 % ja tuotantomäärä noin 1,25 milj. kg.

Hyvää Porvoon mitalla!

Hyvää Porvoon mitalla! -iskulauseemme tarkoittaa paljon muutakin kuin makeisia.

Taloudellinen vastuu tarkoittaa meille sitä, että liiketoimintamme on kannattavaa ja että huolehdimme kilpailukyvystämme ja tehokkuudestamme. Se on myös riskien hallintaa ja tarkasti harkittuja askeleita.

Taloudellinen vastuu on sitä, että parannamme jatkuvasti kaiken toimintamme tehokkuutta samalla, kun huolehdimme sosiaalisesta ja ympäristöön liittyvästä vastuustamme. Hyvin hoidettu talous luo muun muassa mahdollisuudet investoida yhä energiatehokkaampaan tuotantotekniikkaan ja uusiin teknologioihin.

Taloudellinen vastuu heijastuu kaikkeen toimintaamme. Lue lisää Ympäristö-, Tuotteet ja hävikki-, Työyhteisö-ja Yhteisön hyvinvointi -sivuiltamme!

Ympäristö

Tunnistamme ympäristövastuumme. Pyrimme aktiivisesti minimoimaan tuottamaamme ympäristökuormitusta sekä lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteilla.

Otamme ympäristön huomioon koko toimintamme kehittämisessä ja energian sekä luonnonvarojen käytössä.

Vastuu ympäristöstä ei ole kertarykäys vaan jatkuva prosessi, joka kulkee koko tuotantoketjumme läpi.

Pyrimme varmistamaan, että toimitusketjumme jokainen ratas pyörii vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen.

 

100 % uusiutuvaa sähköä

Käytämme 100-prosenttisesti uusiutuvaa ja hiilineutraalia sähköä sekä tehtaassamme että toimistotiloissamme.

Kaikki käyttämämme sähkö on paikallisen Porvoon Energian toimittamaa EKOenergiaa. EKOenergia on ainoa kansainvälinen ympäristömerkki sähkölle. Sen tuottamisen ja myymisen kriteerit ovat tiukat, ja kriteerien täyttymistä valvoo Suomen Luonnonsuojeluliitto. Lue lisää EKOenergiasta.

 

Maa- ja kaukolämpö

Koko tehdas- ja toimistorakennuksemme lämmitetään Porvoon Energian vihreällä kaukolämmöllä, joka on 100-prosenttisesti uusiutuvaa. Kaukolämpö on peräisin Porvoosta.

Tehdasrakennuksessamme on käytössä myös lämpöpumppu, joka osaltaan vähentää energiankäyttöä.

Keväällä 2021 valmistuvan tehtaanmyymälämme lämmitykseen käytetään energiatehokasta ja ekologista maalämpöä.

Sähkön- ja vedenkulutuksen seuraaminen

Keräämme systemaattisesti tietoa sähkönkulutuksesta ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti energiataloudellisemmaksi.

Uusien energiatehokkaampien laitteiden hankinta ja tehdaskiinteistöjen valaistuksen vaihtaminen LED-valaisimiin, ovat vähentänyt energiankäyttöämme merkittävästi. Olemme vaihtaneet jo yli 90 % valaisimistamme, ja projekti jatkuu vauhdilla.

Seuraamme jatkuvasti myös vedenkulutusta ja pyrimme vähentämään turhaa vedenkäyttöä.

 

Jätteen vähentäminen

Tavoitteemme on minimoida jätteen synty kaikessa toiminnassamme ja toimittaa kaikki jätteet hyötykäyttöön. Käytämme raaka-aineita mahdollisimman säästäväisesti ja tehokkaasti.

Porvoon-myymälöistämme saatavat ruskeat paperipussit voi lajitella hyötykäyttöön kartonkina. Ruskeat makeispussit ovat olleet käytössämme jo 1960-luvulta lähtien.

Pyrimme jatkuvasti vähentämään alumiinin ja muovin määrää pakkauksissa tarkan pakkaussuunnittelun avulla.

Tiedostamme, että pakkauksista aiheutuu ympäristöhaittoja, mutta niiden ensisijainen tarkoitus on suojata elintarviketta, ja muovilla ja alumiinilla on erinomaiset ominaisuudet tähän tarkoitukseen. Hyvällä pakkauksella vähennämme ratkaisevasti myös ruokahävikkiä.

Näistä ruoan turvallisuuteen liittyvistä seikoista tinkimättä teemme jatkuvaa työtä jätteen vähentämiseksi.

 

Kierrätys

Kierrätämme kaiken, minkä pystymme. Uusimme tehtaamme jätteidenkäsittelyaseman vuonna 2018. Uudella jätteidenkäsittelyasemallamme kierrätämme kartongin, sekajätteen, kirkkaan muovin ja biojätteen.

Biojätteeseen päätyvät vain ne raaka-aineet, joita emme voi käyttää edelleen. Biojätteemme määrä on tehokkaan suunnittelun ja vuosikymmenten kokemuksen ansiosta hyvin vähäistä. Lue lisää hukkatuotteistamme.

Tavoitteenamme on kasvattaa kierrätyskelpoisten materiaalien osuutta jätteen määrästä.

Toivomme, että Brunbergin makeispaperit ja -pussit eivät päätyisi luontoon, vaan ne kierrätettäisiin asianmukaisesti. Kaikissa tuotteissamme ja nettisivuillamme on kierrätysohjeet kuluttajapakkauksille ja kääreille.

 

Logistiikka

Logistiikka aiheuttaa ison osan teollisuuden päästöistä. Käytämme ensisijaisesti kotimaisia toimittajia, jos mahdollista. Tämä vähentää päästöjä.

Tehostamme jatkuvasti logistiikkaamme sekä taloudellisista että ympäristöllisistä syistä.

Takaisin ylös >>

Tuotteet ja hävikki

Me Brunbergilla kunnioitamme makeisiamme ja niitä raaka-aineita, joista makeisemme valmistetaan.

Koemme, että olemme pohjimmiltaan se sama yritys, joka perustettiin jo 150 vuotta sitten ja jossa käytettiin raaka-aineita kunnioituksella ja luontoa säästäen.

Teemme yksinkertaisesti hyvää: tuotteissamme on lyhyet ainesosaluettelot. Tiedämme, mistä raaka-aineemme ovat peräisin.

Valmistamme laadukkaita, turvallisia, tutkittuja ja vastuullisia makeisia. Valvomme ja kehitämme jatkuvasti toimitusketjuamme ja tehtaamme tuotantoprosesseja, jotta voisimme tarjota tulevaisuudessa vieläkin vastuullisemmin tuotettuja, hyvän mielen makeisia.

 

Hävikkituotteet

Raaka-aineiden tarkka käyttö on viisautta.

Suuri osa tuotantomme sivuvirrasta pystytään käyttämään uudestaan sulattamalla tai tarjoamalla se teollisuustuotteena esimerkiksi jäätelövalmistajille, laadusta ja mausta tinkimättä. Uusilla koneillamme ja kehittyneemmillä prosesseilla olemme pystyneet vähentämään hävikkiä entisestään.

Ne tuotteet, jotka poikkeavat muodoltaan tai kooltaan standardista, myymme omissa myymälöissämme edullisemmin hinnoin tai tarjoamme maistiaisina.

Olemme tehneet hukkapusseja ja kauan ennen kuin hukkamakeisista tuli trendi. Jo 1950-luvulla Porvoon Kaupunginpuiston laidalla sijainneesta tehtaasta kyseltiin sekundatuotteita, ja 1960-luvulla perustimme oman tehtaanmyymälämme. Meille hukkapussien myynti on ollut arkipäivää siitä lähtien.

Biojätekeräykseen päätyvät vain ne hukkaraaka-aineet, joita ei voida käyttää uudelleen. Voimme ylpeydellä kertoa, että tämä määrä on hyvin pieni.

Vaikka tuomme kauppojen hyllyille myös uutuuksia, osa klassikkotuotteistamme on ollut markkinoilla yli 100 vuotta. Tarjoamme sitä, mitä asiakkaamme rakastavat. Siksi varastoomme ei jää lojumaan sesonkituotteita ja kokeiluja, jotka lopulta joutuvat hävikiksi.

Haluamme, että jokainen makeisemme tuo iloa asiakkaillemme.

 

Vastuullinen hankinta

Vastuullisuus on meille sitä, että tuotantoketjumme jokainen lenkki on sitoutunut huomioimaan toimintansa vaikutukset niin ihmisiin, eläimiin, talouteen kuin ympäristöön.

Meillä on pitkät ja vakaat toimittajasuhteet ja kumppanuudet, joista emme mielellämme luovu. Haluamme ylläpitää merkityksellistä yhteistyötä, sillä olemme yhdessä rakentaneet sen, mitä Brunberg nykyään on.

Teemme hankintoja pääosin kotimaisilta toimittajilta, kun mahdollista. Suosimme sertifioituja ja vastuullisia toimittajia kaikissa hankinnoissamme.

 

Raaka-aineiden vastuullisuus 

Suklaan vastuullisuus ja jäljitettävyys on meille tärkeää. Siksi ostamme suklaata vain tarkoin valituilta, luotettavilta kaakaotoimittajilta, jotka noudattavat vastuullisuusohjelmia.

Nämä vastuullisuusohjelmat ovat kattavampia kuin erilaiset tuotesertifioinnit.

Suosimme suuria toimittajia, sillä uskomme, että yksittäisen pienen toimijan mahdollisuudet vaikuttaa maailman kaakaotuotannon vastuullisuuteen ovat pienet, ja käyttämällä vastuullisia suuria toimittajia pystymme vaikuttamaan paremmin suklaan vastuullisuuteen.

Käyttämämme suklaa on peräisin Länsi-Afrikasta, josta tulee yli 70 % maailman kaakaosta.

Hankimme kaakaota ja suklaata Olam Cocoalta ja Cargillilta.

Hankimme vain korkealaatuista ja turvallista lakritsia. Lakritsimme on peräisin Mafcolta.

Takaisin ylös >>

Työyhteisö

Ihmiset luovat yrityksen.

Motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilöstö on yrityksemme tärkein voimavara, ja tätä vaalimme monin eri tavoin.

Palkkauksemme on sopimusten mukainen, ja pidämme henkilökunnan hyvinvoinnista huolta mm. tarjoamalla kattavat työterveyspalvelut, koulutusmahdollisuudet ja liikunta- sekä kulttuuriseteleitä.

Varmistamme myös, että työympäristö on turvallinen ja ergonominen.

Meille on tärkeää, että jokaista työntekijäämme kohdellaan tasa-arvoisesti ikään, sukupuoleen ja etniseen taustaan katsomatta. Noudatamme YK:n liike-elämän ja ihmisoikeuksien perusperiaatteita.

Pitkäaikaisia työntekijöitä

Brunberg työllisti vuonna 2022 67 henkilöä.

Tiiviissä työyhteisössämme vallitsee keskinäisen kunnioituksen kulttuuri.

Pyrimme huomioimaan toisemme, antamaan toisillemme aikaa ja perinteisenä yrityksenä vaalimaan vanhan ajan korrektiutta ja verkkaisuutta.

Meillä viihdytään. Brunbergin työntekijöillä on tunnetusti pitkät työsuhteet. Ei ole harvinaista nähdä meillä työntekijöitä, jotka ovat työskennelleet yrityksemme palveluksessa yli 40 vuoden ajan. Meillä myös työskentelee monta sukupolvea saman katon alla.

Brunbergilla on Porvoossa hyvä maine. Tiedämme, että hyvä maine on vaikea saavuttaa, mutta helppo menettää.

Haluamme tarjota hyvän mielen makeisia, ja siihen tarvitaan hyvän mielen työntekijöitä.

Turvallisuus

Turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää. Jokaisella työntekijällämme on oikeus turvalliseen työympäristöön.

Noudatamme työturvallisuuslakeja, -sääntöjä ja -määräyksiä. Yrityksemme työturvallisuutta koskee tavoitteet, joista myös viestimme työntekijöillemme.

Auditoimme ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti yhä turvallisemmaksi ulkopuolisten asiantuntijoiden avulla.

Takaisin ylös >>

Yhteisön hyvinvointi

Panostamme monin eri tavoin yhteisön hyvinvointiin.

Brunberg on suomalainen yritys, ja siten maksamme kaikki verot, ennakonpidätykset, sosiaaliturvamaksut ja henkilövakuutukset Suomeen.

Olemme sitoutuneet vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin: avoimuuteen sekä reiluun ja kunnioittavaan kumppanuuteen, vastuun kantamiseen, kestävään kehitykseen ja korkeaan laatuun. Kunnioitamme ihmisoikeuksia ja huomioimme ne kaikessa toiminnassamme.

Porvoolaisena yrityksenä me haluamme edistää porvoolaisten elämänlaatua ja tuottaa iloa mahdollisimman monelle. Brunbergin säätiön kautta tuemme paikallista kulttuurielämää.

 

Vastuullinen markkinointi

Brunberg on sitoutunut vastuulliseen markkinointiin.

Tarjoamme tuotteistamme selkeää ja luotettavaa tietoa, emme markkinoi lapsille ja valmistamme makeisemme vastuullisesti. Olemme mahdollisimman avoimia ja läpinäkyviä kaikesta toiminnastamme ja kunnioitamme ihmisiä ikään, sukupuoleen ja etniseen taustaan katsomatta.

Markkinointimme keskiössä ovat aina olleet laadukkaat tuotteet. Pyrkimyksenämme on säilyttää pienen yrityksen joustavuus, välittömyys ihmissuhteissa ja mahdollisuus kasvaa hallitusti.

Uskomme, että vastuullinen toiminta luo meille hyötyjä asiakasuskollisuuden, työntekijöiden sitoutuneisuuden ja liiketoiminnan kannattavuuden näkökulmista. Se on ollut – ja on tulevaisuudessakin – pitkän ikämme edellytys.

Brunbergin säätiö

Brunbergin säätiön on yksityinen säätiö, jonka tarkoituksena on tukea Porvoon seudun kulttuurielämää, erityisesti musiikkia. Säätiö myöntää apurahoja pääasiallisesti lahjakkaiden nuoren musiikinopiskelun tukemiseen.

Säätiön stipendiaatit ovat voineet säätiön tuella hankkia ammattimuusikon uraan tähtäävää koulutusta. Monet heistä toimivat tällä hetkellä musiikin ammattilaisina ja opettajina.

Säätiö tekee päätökset apurahoista hallituksensa jäsenten aloitteesta ja asiantuntijoita kuunnellen.

Brunbergin säätiö perustettiin vuonna 1988, kun nykyinen tehdas vihittiin käyttöön. Säätiön perustamisella haluttiin kunnioittaa pitkäaikaisen omistajan, toimitusjohtaja Lennart Brunbergin (1891–1945) elämäntyötä. Lennart Brunberg oli paitsi makeistehtaan johtaja ja kehittäjä mutta myös merkittävä kulttuuripersoona.

Musiikki oli Lennart Brunbergin suuri harrastus. Viulun- ja sellonsoiton lisäksi hän toimi aktiivisesti Porvoon musiikkielämän elävöittämiseksi. Lennart Brunberg oli sieluna perustettaessa Mimerin jousiorkesteria, jota hän myös johti. Hän toimi aktiivisesti Porvoon Orkesteriyhdistyksessä ja oli myös mukana Konserttikannatusyhdistyksessä, joka hankki tunnettuja taiteilijoita esiintymään Porvooseen.

Lue lisää Brunbergin historiasta.

Brunbergin säätiön apurahat 1989–2019

1989 Satu Pulkkinen (nyk. Savioja), viulu, 25.000 mk
1990 Patrik Stenström, klarinetti, 20.000 mk
1991 Liisa Heininen (nyk. Malmivaara), piano, 20.000 mk
1992 Annika Nummelin (nyk. Lindroos), viulu, 20.000 mk
1993 Porvoonseudun musiikkiopisto, oppilaiden lukukausimaksuihin, 25.000 mk
1994 Tommi Viertonen, käyrätorvi, 20.000 mk
1996 Mika Ylärakkola, fagotti, 20.000 mk
1998 Jaakko Nordman, viulu 25.000 mk
1999 Aleksandra-laivan rakentamiseen, 10.000 mk
2001 Linda Bärlund, viulu, 20.000 mk
2003 Linda Bärlund, viulu, 3.400 €
2006 Ludvig Bärlund, sello, 3.400 €
2008 Jousikvartetti Pippurit (Rasmus Bärlund, Amanda Pursio, Emma Lagerstedt ja Oskari Holopainen) 4.000 €
2011 Max Silfverberg, pasuuna, 4.000 €
2015 Maija Wesslund, viulu, 4.000 €
2019 Ocarina, kuorot, 5.000 €

Brunbergin säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii Magnus Björklund. Muut hallituksen jäsenet ovat Tom Brunberg, Stefan Granberg, Kati Karlsson, Helena Somervalli ja Martina Somervalli.

Lennart Brunbergin tytär Ulla Somervalli työskenteli Brunbergin hallituksen puheenjohtajana vuosina 1988–2002 ja varapuheenjohtajana vuoteen 2016 saakka.

Takaisin ylös >>