Brunbergs choklad

Chokladen kom till Europa på 1500-talet

Spanjorerna hade korsat Atlanten och landstigit i Central-Amerika under ledning av Christofer Columbus. Inne i tätaste djungeln mötte spanjorerna azteker som drack en bitter dryck smaksatt med chili. Drycken var både värmande och uppiggande.

Bönorna som de spanska konkistadorerna tog med sig till Europa blev snart en dryck som uppskattades framför allt av aristokratin. På den här sidan av Atlanten tillsatte man socker och drycken blev också känd som läkemedel och kärleksdryck.

År 1828 patenterade nederländske Casparus van Houten en kakaopress med vilken man pressade fett eller kakaosmör ur bönorna. Av det kvarblivna kakaopulvret tillverkade man bland annat mörk choklad.

År 1875 hittade schweizaren Daniel Peter på att addera mjölkkoncentrat till kakaopulvret, vilket gjorde smaken mjukare och färgen ljusare. Mjölkchokladens framgångssaga började här.

Finländarna förälskar sig i choklad

Finländarnas chokladnjutning härrör från 1800-talets Ryssland. Från den övriga världen hämtades sällan godsaker och för att säkra sin egen produktion lade Ryssland importtullar på godsaker som kom från utlandet. Men man vet med säkerhet att finländarna fick smaka på choklad åtminstone från Sverige.

Tillverkningen av choklad krävde högre kunskap och större investeringar i maskiner än övriga godsaker, så vem som helst kunde inte tillverka choklad.

Möjligheten till chokladproduktion öppnades för Brunberg på 1910-talet, då Brunbergs företrädare A.W.Lindfors karamell- och marmeladfabrik köpte upp Ab William Wiik Oy. William Wiik hade choklad i sitt sortiment och i och med företagsköpet fick Brunberg den nödvändiga kapaciteten för att producera choklad.

Brunbergs chokladprodukter

Brunbergs sortiment innehåller choklad för många olika smaker. Det finns handgjorda chokladplattor, handgjord konfekt, chokladknappar, mjölkchoklad, mörk choklad, tryffelbitar, tryffelstänger, Kyssar och chokladöverdragna toffebitar. Alku Toffee Choklad-bitarna innehåller också choklad.

I Brunbergs chokladsortiment finns dessutom sockerfria, laktosfria och veganska alternativ – en njutning som är tillåten för nästan alla!

Brunberg är den enda tillverkaren av laktosfri mjölkchoklad i Norden.

Under årens lopp har Brunbergs sötsaksfabrik tillverkat bland annat Taiga-choklad, Brenda-stänger och Brunette-konfekt förutom Romstänger gjorda av överbliven choklad. Under krigstiden tillverkades ovanligare produkter, som chokladpulver, på grund av brist på råvaror.

Vi är stolta över att kunna konstatera att Brunberg var bland de allra första att inleda trenden med mörk choklad i Finland.

Förutom den inhemska marknaden går Brunbergs choklad bland annat till export och till att glasera glass.

Choklad, en oemotståndlig delikatess

Chokladens popularitet växer för varje år som går. Vi finländare älskar choklad! Vi äter årligen i medeltal 6,5 kilo choklad per person.

Vad är det som får oss att längta efter denna kakaodelikatess?

Choklad har en god smak som får oss att koppla av och må bra. Den är bra för nerverna och hjälper oss att hålla oss pigga.

Enligt forskningen höjer choklad graden av hjärnaktivitet och hjärtslag lika mycket som en passionerad kyss – men under fyra gånger längre tid.

God choklad är en upplevelse så snart den når gommen.

Hur choklad tillverkas

Hemligheten med god choklad är råvaror av hög kvalitet och exakta temperaturer vid framställningen.

Chokladens huvudsakliga råvaror är kakaomassa, kakaosmör, mjölk eller mjölkpulver och socker. Råvarorna blandas i chokladblandaren till en jämn massa som sedan körs i en maskin som maler sockret och kakaokristallerna till en fin massa. Efter den här åtgärden som kallas valsning körs massan till conchen där den får ligga i 12-18 timmar i 50-70 grader.

I conchningen avrundas kristallerna, de beska aromerna försvinner, liksom också fukten från mjölkpulvret. Därefter adderas lite lecitin så att chokladen blir jämn och flytande.

I nästa steg pumpas chokladen in i en tank, där den förvaras i omkring 42 grader.

I slutskedet tempereras chokladen, då den kyls ner till omkring 28-29 grader och sedan värms upp till 31 grader. På det här sättet bildas kristallstruktur av rätt typ som gör att chokladen inte blir grå då den förvaras på rätt sätt.

Efter tempereringen kan chokladen gjutas i former eller den kan användas till exempel till att glasera andra produkter. Innan den förpackas kyls chokladen ner i kyltunneln under 12 minuter i 12-17 grader. Förpackningen skyddar chokladen från andra aromer.

Till sist frigör man chokladen från sitt omslag, bryter den i lagom bitar och avnjuter.

Choklad smakar bäst i rumstemperatur, det vill säga omkring 20-21 grader.

Källor:

Mari Leppänen (2004). Lakua! Kustannusyhtiö Nemo emoambridge

https://historianet.fi/kulttuuri/herkkujen-historiaa-mista-suosikkimakeisten-juuret-juontavat

Brunbergin tuotekehityspäällikkö Mauri Niemelän haastattelu