Kuvat ja resepti: Saamarinkakut/Mari Pihlajamäki

Lakuleivokset

Nämä ihanan helpot ja niin herkulliset lakuleivokset valmistetaan Brunbergin aitoa ja perinteistä lakritsia hyödyntäen. Lakupalat sulatetaan kastikkeeksi yhdessä veden kanssa ja annetaan kastikkeen jäähtyä. Leivos itsessään valmistetaan keksipohjasta, minkä päälle kaadetaan valkoinen tuorejuustotäyte. Lopuksi jäähtynyt lakukastike kaadetaan osittain tuorejuustotäytteen päälle ja pinta marmoroidaan vetelemällä esimerkiksi lusikalla viivoja täytteeseen. Leivos annetaan hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään, jolloin se leikataan veitselle yksittäisiksi leivospaloiksi. Tämä olisi täydellinen tarjottava esimerkiksi halloweeniin!

Jaa:

Ainekset

Lakuleivokset

15-20 palaa

Lakritsikastike
70 g Brunberg Lakritsia
3 dl vettä

Keksipohja
180 g kaurakeksejä
50 g voita tai margariinia

Tuorejuustotäyte
400 g maustamaton tuorejuustoa
4 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
4 kpl liivatetta
2 rkl vettä

Koristeeksi Brunberg lakritsia sekä tuoretta rosmariinia.

Ohje

Lakritsikastike
Valmista lakritsikastike hyvissä ajoin jäähtymään.
Leikkaa Brunbergin lakritsipalat pieneksi silpuksi saksilla.
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää lakut joukkoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä sekoitellen noin 15 minuuttia, kunnes lakupalat ovat sulaneet.
Kaada lakukastike kulhoon jäähtymään. Mikäli lakupaloista jää ”sattumia” soseuta kastike sauvasekoittimella.

Keksipohja
Vuoraa noin 25 x 22 cm vuoka leivinpaperilla.
Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sulata voi. Sekoita keskenään ja painele vuoan pohjalle tasaiseksi. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Tuorejuustotäyte
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota vispikerma kuohkeaksi.
Notkista tuorejuusto vatkaimilla ja sekoita joukkoon sokerit.
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liota liivatteet veteen, sekoita huolellisesti lusikalla.

Kaada liivateneste ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
Kääntele lopuksi joukkoon vispikerma nuolijan avulla ja kaada täyte keksipohjan päälle tasaisesti.
Lusikoi lakritsikastikkeesta noin puolet täytteen päälle epätasaisesti ja vetele esim. lusikalla viivoja eripuolin täytettä. Nosta jääkaappiin odottamaan mielellään seuraavaan päivään.

Tarjoilu
Nosta jähmettynyt leivos leivinpaperia apuna käyttäen vuoasta pois. Leikkaa veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi ja tarjoile jäljelle jääneen lakritsikastikkeen kera!

Katso myös nämä reseptit