Recept och foto:Hellapoliisi

Tryffeltårta

Tryffeltårtan är en underbar festtårta. Den är lätt att göra och smakar himmelskt. Den är dessutom glutenfri. Tryffeltårtan passar alla årstider och olika festligheter, men den är särskilt omtyckt som efterrätt på julbordet.

Brunberg i Borgå är särskilt känt för sina tryfflar och kyssar. Visste du att Brunbergs historia sträcker sig tillbaka till 1880-talet? Det var då familjeföretaget startade som ett bageri och utvidgades till konditori 1897. De legendariska produkterna har varit en del av det finska folkets godis i över tvåhundra år.

Dela:

Ingredienser

Botten

2 ägg

¾ dl socker

½ dl potatismjöl

2 msk sockerfritt kakaopulver

1 tsk bakpulver 

 

Fyllning

4 gelatinblad

150 g Brunberg mörk choklad (laktosfri, glutenfri, vegansk)

100 g Brunberg Tryffel

2 ½ dl vispbar vaniljsås

400 g färskost med vaniljsmak

2 tsk vaniljsocker

½ dl vatten

 

På botten

100-200 g Brunberg Tryffel

 

Dekoration

200-300 g Brunberg Tryffel

Gör så här

Knäck äggen i en skål. Tillsätt sockret. Vispa tills det blir fluffigt. Tillsätt de blandade torra ingredienserna och blanda försiktigt till en jämn smet. Klä en bakform 24 cm med löstagbar botten med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i 225°C på mittersta falsen i ca 7 minuter.

Stjälp upp kakan på bakplåtspapper och låt svalna. Lägg ett bakplåtspapper i samma storlek som botten på formen och lyft tillbaka botten i formen. Du kan fukta botten med en blandning av vaniljsocker och mjölk om du vill, men det är inte nödvändigt.

Placera tryffel i mitten av botten. Förbered sedan fyllningen. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skär den mörka chokladen i bitar på en tallrik och lägg även tryfflarna på tallriken. Smält under omrörning och blanda i en halv minuts omgångar tills chokladen har smält. Vispa vaniljsåsen och vispa i vaniljfärskosten. Rör ner den smälta chokladen i blandningen. Smaksätt blandningen med vaniljsocker. Kontrollera smaken. 

Värm vattnet till kokpunkten och lös upp gelatinbladen som pressats ur vattnet. Rör tills det är slätt. Häll vätskan i fyllningen och rör om. Häll fyllningen i bakformen och låt svalna i några timmar eller över natten. Ta upp kakan ur formen genom att dra en kniv runt formens kant. Lyft kakan på ett serveringsfat. Toppa med ett lager tryffel.

Se även dessa recept