1930-talet – Brunberg klarar sig ur lågkonjunkturen

1930-talet var en omvälvningarnas tid.

Finländarna prövades under kristiden två gånger: först efter börskraschen 1929 och sedan då andra världskriget bröt ut i september 1939.

Men också hopp och tro på framtiden fick plats i årtiondet.

Bilarna, fartygen, tågen och flygplanen var den nya tidens kännetecken, även om man till största delen i Finland fortfarande tog sig fram med hästkrafter och på landet röjningsbrände man, använde grenharvar och hästdragna plogar.

Antalet invånare i Borgå var nu 6 800 och bilar, amerikanskt mode, silver och delikatesser fanns att köpa. Gammaldags varubodar i staden saluförde allt från karameller till arbetsredskap.

Bilarnas antal hade ökat och likaså bensinstationernas. Borgåvägen blev klar och resan till Helsingfors gick allt snabbare.

Intill Stadsparken kämpade Brunberg-Lindfors sötsaksfabrik i lågkonjunkturens grepp. Sötsakernas åtgång hade fallit med en tredjedel och år 1931 producerade fabriken omkring 110 ton sötsaker.

Det var nära att företaget gick omkull.

Brunberg-Lindfors letade efter nya kunder runt om i Finland. Nätverket av representanter  bredde nu ut sig i hela landet och sötsaksfabriken inledde samarbete med andra företag i livsmedelsbranschen

Trots de svåra tiderna lade Brunberg-Lindfors år 1932 en ny produkt till sitt sortiment. En härlig doft av lakrits bredde ut sig på gatorna. Den svarta delikatessen blev snabbt en favorit hos finländarna. Läs mera om lakritsens historia.

Förutom lakrits ingick i urvalet bland annat Choklad- och Borgåkarameller. På 1930-talet saknades inte fantasi och karamellerna hade namn som till exempel Radium och Knock-Out.

I mitten av årtiondet hade Brunberg-Lindfors nått ett nytt uppsving och slutet av årtiondet var framgångsrikt: produktionen steg till över 200 ton och hade alltså nästan fördubblats på tio år. De anställdas antal var närmare 100.

I prislistan år 1939 fanns 200 olika produkter. En del var visserligen samma sötsaker i olika förpackningar. Största delen av arbetet gjordes fortfarande för hand.

Det ekonomiska läget i Finland förbättrades, men samtidigt ökade de internationella spänningarna. År 1939 bröt kriget mellan Finland och Sovjetunionen ut.

När tillgången till råvaror upphörde, smordes maskinerna och packades in.

Fabriken stod stilla i många år.