1980-talet: Brunberg flyttar till Veckjärvivägen

Under 80-talet steg Brunbergs produktionssiffror till nya höjder.

På 50-talet var produktionen under 150 ton, på 60-talet ökade den till nästan 250 ton och på 70-talet till 600 ton – nu var produktionen hela 1 200 ton.

På 30 år hade volymen nästan tiodubblats. 

Det var en period av ekonomisk boom för hela Finland, inte bara Brunberg.

Konsumenterna hade mera pengar än någonsin tidigare. Finländarna köpte märkesvaror, vattensängar, hushållsapparater, bärbara kasettspelare och videoapparater. Allt oftare reste man på semester utomlands. Marknaderna avreglerades och bankerna lånade frikostigt ut pengar.

Konkurrensen i sötsaksbranschen var hård men Brunbergs sötsaker hade redan njutits av flera generationer och hade sin plats i folkets hjärtan.

Den mest sålda produkten var Kyssen, men som god tvåa kom mjölkchoklad. De följdes av lakrits, rischoklad, Alku-karameller, Brenda- och moccatryffelstänger. Säsongsprodukter var tryffel, Taiga och Brunette-konfekt.

Fabriksbutiken sålde handgjord marmelad och romstänger som tillverkades av så kallad sekunda vara eller spill från produktionen.

Den snabba tillväxten gjorde att fabriken ännu en gång måste flytta. I september 1988 invigdes den nya dubbelt så stora fabriksanläggningen på Veckjärvivägen.

I samband med invigningen grundades Brunbergs stiftelse med målet att befrämja kulturlivet, speciellt inom musiken, i Borgå. Med detta ville man hedra minnet av sin långvariga ägare och verkställande direktör, Lennart Brunberg, en framstående personlighet som hade utvecklat och aktivt verkat för musiklivet i Borgå.

Stiftelsen delar ut stipendier till unga begåvade musikstuderande.

I slutet av årtiondet skrevs det mycket om nyrika börshajar och många prövade sin lycka på aktiemarknaden, men den positiva uppgången ändrade karaktär mot slutet.