2000-talet: Brunberg idag

Vem kunde ana vart en enkel anhållan skulle leda, då bagarlärlingen A.W. Lindfors år 1871 anhöll om tillstånd hos Magistraten att bedriva bageriverksamhet.

Under de gångna 150 åren har mycket hänt: Finland blev självständigt, genomgick flera krig, urbaniserades och blev medlem i Europeiska Unionen, men Brunberg fortsatte sin verksamhet som ett familjeföretag i Borgå.

Under 2000-talet fortsatte företaget att växa.

År 2000 hade Brunbergs fabriksanläggning i Veckjärvi blivit för liten och företaget fick mera mark och utrymme genom att köpa grannens tomt och lagerlokal. Industritomtens areal ökade till 3,2 hektar.

Tiderna hade förändrats – så också språket. År 2001 blev Negerkyssen enbart Kyssen, då det ursprungliga namnet inte längre ansågs neutralt. Också den ursprungliga bilden av ett pussande afrikanskt par modifierades och år 2020 byttes bilden ut mot en vacker bild av Gamla Borgå, Brunbergs hemstad.

Läs mera om Kyssens historia.

År 2007 inkluderades laktosfri mjölkchoklad i sortimentet och Brunberg är ännu idag Nordens enda tillverkare av laktosfri mjölkchoklad. 

På 2010-talet höjdes sötsaksskatten två gånger, men åtgången av sötsaker fortsatte. Skatten sänkte tillfälligt försäljningen, men den var snart uppe i samma nivå som tidigare.

Brunberg får ny verkställande direktör

År 2011 gick Tom Brunberg i pension efter att ha innehaft uppdraget som VD i omkring 15 års tid, men han fortsatte intressera sig för bolaget som styrelseordförande.

Samma år såldes den gamla sötsaksfabriken på Stadshusgatan. Ett tidevarv tog slut, ett nytt inleddes.

År 2011 utsågs Borgåfödda Katarina Enholm till ny verkställande direktör.

Under sin barndom hade Katarina Enholm njutit av dofterna och smakproven från fabriksbutiken. I 15 års tid hade hon arbetat i glassbranschen och fick nu fortsätta med andra delikatesser, sötsaker. 

Även om företaget inte längre styrs som ett familjeföretag är Lennart Brunbergs ättlingar aktiva i företaget. I styrelsen sitter Börje Brunbergs barn Tom Brunberg och Janne Brunberg samt barnbarn Mats Sjöström och Börjes syster Ulla Somervallis barn Martina SomervalliHelena Somervalli och Camilla Somervalli-Aavarinne. Helena Somervallis son Tom Somervalli är styrelseordförande. I styrelsen sitter också Magnus Björklund.

Brunberg växer och förnyar sig

Som VD har Katarina Enholm satsat på modern produktionsteknik, automatisering, produktionskapacitetens tillväxt, export och på att hitta nya nischer på marknaden.

Det är inte lätt för ett litet företag att konkurrera på de stora marknaderna, och därför började Brunberg allt mer ägna sig åt specialprodukter, som till exempel laktosfria, sockerfria och veganska produkter. 

Brunberg har också återgått till att tillverka handgjord konfekt och andra handgjorda produkter. Det här var ett av Börje Brunbergs önskemål som Annika Brunberg gjorde till verklighet. De första handgjorda produkterna kom ut på marknaden år 2012.

Förpackningarna förnyades också och gjordes mera tilltalande. 

På 2010-talet ökade produktionskapaciteten och försäljningen ökade med över 30%.

Borgå förr, Borgå idag

På 150 år har Borgå vuxit från en liten stad med 3 500 invånare till en stad med 50 300 invånare. I stället för att röra sig med hästar på gatorna kör man bil, levnadsvillkoren har blivit bättre och jordbrukslandet har blivit ett informationssamhälle.

Men sötsakerna är lika goda – från det ena årtiondet och århundradet till nästa.

Brunberg är idag ett av de mesta prestigefyllda varumärkena i Finland och Finlands fjärde största sötsaksvarumärke.

Bakom framgången finns engagerad och lojal personal, målmedvetna ledare, ett långsiktigt familjeföretag och produkter av hög kvalitet som har varit med länge.

År 2021 fyllde Brunberg aktningsvärda 150 år.

Tiden får utvisa vad de nästa 150 åren för med sig.