1990-luku: lama ja monia uusia Alkuja

Börje Brunberg oli tehnyt 45 vuoden uran Brunbergilla. Hän oli tuonut tehtaan nykyaikaan ja moninkertaistanut tuotantoluvut.

Vuonna 1991 Börje Brunberg jäi eläkkeelle. Toimitusjohtajaksi valittiin filosofian tohtori Raimo Keskinen, joka johti yritystä vuoteen 1997 saakka. Elämänsä Brunbergia kehittänyt Börje Brunberg jatkoi Brunbergin hallituksen puheenjohtajana ja oli aina valmis antamaan neuvoja ja tukeaan.

90-luvulla elettiin lamaa, eikä 80-luvun talouskasvun huumasta ollut enää tietoakaan. Kesäkuussa 1991 Suomesta oli tullut maailman kallein maa, ja työttömyysluvut kohosivat korkeammalle kuin koskaan. Suomen läpi pyyhkäisi konkurssiaalto ja pankkikriisi.

”Suomen talouden käsillä olevat ongelmat ovat niin suuria, että niistä ei selvitä, jos pidetään kiinni tiukasti saavutetuista eduista. Joudumme vielä luopumaan paljosta sellaisesta, mihin on totuttu”, sanoi presidentti Mauno Koivisto puheessaan vuonna 1993.

Brunbergin tuloksissa lamavuodet näkyivät vasta 90-luvun keskivaiheilla. Kannattavuus säilyi hyvänä, vaikka tuotanto supistui jonkin verran.

Myynnissä palattiin itsenäisten edustajien järjestelmään, josta tuli tehokas myyntikanava Brunbergin tuotteille. Brunberg aloitti myös makeisten viennin Norjaan, kun aiemmin vientiä oli tehty vain tax-free -tuotteiden kautta.

Vuonna 1995 Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja tuonti kasvoi. Uuden kiristyneen kilpailutilanteen keskellä Brunbergin myyntiä hidasti valmistevero, jota perittiin suomalaisilta yrityksiltä vuoteen 2000 saakka. Siitä huolimatta Brunberg piti vakiintuneen asemansa Suomen markkinoilla.

Vuonna 1997 oli Lennart Brunbergin pojanpojan ja Börjen pojan Tom Brunbergin vuoro astua isänsä saappaisiin.

Lapsuutensa tehtaan käytävillä kirmaillut Tom Brunberg oli isänsä tavoin kiinnostunut teknologiasta. Hän oli valmistunut sähköalan diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta Otaniemestä ja työskennellyt Nokialla jonkin aikaa, kunnes isä pyysi hänet takaisin kotiin, Porvooseen.

Tom Brunberg ei koskaan katunut päätöstään: tehtävä Brunbergin johdossa oli mielenkiintoinen ja antoisa.

brunberg-myymala-vanha-kaupunki

Brunberg saa oman myymälän Vanhaan Porvooseen

Vuonna 1997 Brunberg sai oman myymälän Vanhaan Porvooseen – vain muutaman askeleen päähän siitä paikasta, jossa noin 100 vuotta aiemmin oli sijainnut A.W. Lindforsin ensimmäinen oma myymälä.

Vanhan Porvoon myymälästä tuli tuota pikaa yksi Porvoon suosituimmista käyntikohteista. Esillä oli – ja on yhä – hyllykaupalla suukkoja, tryffeleitä, toffeita, käsin tehtyjä marmeladeja ja paljon muuta.

Uusia tuotteita ja aluevaltauksia

1990-luvulla Brunberg panosti muun muassa olemassa olevien tuotteiden makuvalikoimien laajentamiseen. Kermaiset Alku-karamellit saivat rinnalleen viisi uutta makua: lakritsin, hedelmän, suklaan, kanelin ja sitruunalakritsin. Samalla Alku-karamellien osuus tuotannosta kasvoi huomattavasti.

Uusien Alku-makujen lisäksi Brunbergilla alettiin kehittää erityistuotteita, kuten sokeritonta suklaata, joka tulivat valikoimiin 90-luvun loppupuolella.

Vuosikymmenen loppuun mennessä Brunbergin myyntimäärät nousivat takaisin 90-luvun alun tasolle.

Lamasta oli selviydytty.